Wykonanie
Jeśli nie wiesz, co upiec, zrób szybkie ciasto z
dynią - na kruchy, francuski spód połóż farsz z dyni, wstaw do pieca i gotowe! Najlepsza, moim zdaniem, jest
dynia hokkaido, bo ma
orzechowo-
kasztanowy smak i jest w pi ę kn ym kolorze
pomara ń czy . Zaletą jest również to, ż e ma delikatną skórkę i nie m usisz jej obiera ć .... Zacz ęło się od tego, że miałam wolny dzień i postanowiłam spędzić go w domu, relaksując się oraz nadrabiając zaległości w czytaniu. Na zewnątrz zimno i deszczowo, nigdzie nie chciało mi się wychodzić. Żadnych telefon ów, żadnych pilnych spraw, rodzina poza domem, to i pichcenie i pieczenie sobie dziś odpuszczę - postanowiłam. Kiedy zasiadłam w fotelu z książką w jednej ręce i filiżanką
kawy w drugiej, rozległ się dźwięk telefonu. O, rety, zapomniałam wyłączyć kom órk ę - z westchnieniem podniosłam się z fotela ....Usłyszałam głos mojej przyjaci ó łki Karoliny, załatwiała sprawy gdzieś w mojej okolicy, ucieszyła się, że
siedzę dziś domu i zapowiedziała się na
herbatę. Wypada podać gościowi coś do
herbaty, a tu w domu nie mam nic słodkiego - pomyślałam. Na szczęście miałam w zamrażarce gotowe
ciasto francuskie, kt óre kupi łam już jakiś czas temu "na wszelki wypadek". Okazało się, że to bardzo praktyczne rozwiązanie, kiedy chcesz szybko coś upiec. Ciasto wyjęłam z zamrażalnika, blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia, na to płat ciasta (nawet nie zaczekałam, aż się rozmrozi!), a na wierzchu ułożyłam
jabłka i
dynię. I gotowe! Kiedy zadzwonił domofon, właśnie wyjmowałam gorące ciasto z piekarnika. Udało się znakomicie, jeszcze gorące znikało z blaszki! A na chwilę relaksu we własnych czterech ścianach
będę musiała jeszcze poczekać .....Składniki na foremkę 20 na 20 cm:300 g dyni hokkaido(waga po usunięciu pestek)2 średnie
jabłka - 300 g (po obraniu i usunięciu pestek)1 op.
ciasta francuskiego mrożonego(kawałek 20 na 20 cm)1 łyżka
cukru trzcinowegostarta sk
órka z 1/2 du żej
pomarańczyPrzygotowanie: Mrożone
ciasto francuskie: wyjmij z zamrażalnika przed pieczeniem, aby się częściowo rozmroziło. Blaszkę wył ó ż papierem do pieczenia. Rozmrożone ciasto wył ó ż na blaszkę. Przygotuj
dynię: umyj,
odkr ój odpowiedni
kawa łek, usuń pestki. Dyni hokkaido możesz nie obierać - sk
órka w pieczeniu zmi ęknie (w przypadku innej dyni obierz ze sk óry). Nast ępnie zetrzyj na grubych oczkach. Przygotuj
jabłka: umyj, przekr ój na ćwiartki, wydrąż gniazda nasienne.
Pokr ój w kostk ę ok. 1 cm.Warstwy: na
ciasto francuskie układaj warstwami na przemian
jabłka, startą
dynię, ponownie
jabłka i na wierzch ponownie
dynię. Jeśli chcesz, aby ciasto było bardziej wilgotne, daj proporcjonalnie więcej
jabłek, a mniej dyni. Wierzch posyp startą sk órk ą z
pomarańczy i
cukrem trzcinowym. Piecz zgodnie z zaleceniami na opakowaniu
ciasta francuskiego. Ja piekłam ciasto w temperaturze 230 ° przez 30 minut z ustawieniem piekarnika góra-dó ł, w tym ostatnie 5 minut tylko d ó ł.Zobacz więcej przepisów na: Pyszności z
dynią