ßßß Cookit - przepis na Ciastka francuskie z jabłkami

Ciastka francuskie z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Gdy mamy w lodówce opakowanie gotowego ciasta francuskiego, niespodziewani goście nas nie zaskoczą. Jabłka zazwyczaj w domu są, cukier również, więc 20 minut i ciastko do kawy jest gotowe.
Składniki:
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
1 średnie jabłko
cukier trzcinowy lub zwykły
Przygotowanie:
Jabłko obrać ze skórki i pokroić w drobną kosteczkę.
Ciasto francuskie po wyjęciu z lodówki pokroić w kwadraty o wymiarach około 7 x 7 cm.
Dwa przeciwległe brzegi wyciętego kwadratu zawijamy do środka, tak by powstała rynienka na włożenie jabłek.
Na środek każdego kawałka ciasta położyć jabłek i posypać je 1/2 łyżeczki cukru (proponuję trzcinowy).
Ciastka wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując odstępy około 1 cm między sobą.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C około 20 minut.
Z jednego ciasta wychodzi 16 - 20 ciastek.
Źródło:http://przepisy-kulinarne-kuchcika.blogspot.com/2015/04/ciastka-francuskie-z-jabkami.html