Wykonanie
Z niecierpliwością czekałam kiedy to na straganie będzie można kupić
rabarbar. No i stało się,
rabarbar zakupiony. Strasznie byłam ciekawa jak smakuje frużelina z
rabarbaru i
powiem Wam, że jest obłędna, mogłabym ją jeść łyżkami. Jest idealnym dodatkiem praktycznie do wszystkiego a jutro spróbuję zrobić z nią
ciasto drożdżowe.
0,5 kg
rabarbaru3/4 szklanki
cukru1/2
cytryny2 łyżki
mąki ziemniaczanejRabarbar obrać z zewnętrznej skórki i pokroić w kawałki (2 cm). Do garnka wlać odrobię
wody, tyle żeby zakryła dno, wrzucić
rabarbar, zasypać
cukrem, wycisnąć
sok z cytryny i dusić na małym ogniu do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy 1 szklankę
wody. Gdy
rabarbar jest już rozgotowany to
mączkę ziemniaczaną mieszamy w 1/2 szklance
wody i wlewamy do garnka, zagotowujemy ciągle mieszając.