Wykonanie
Kontynuując
rabarbarowy temat postanowiłam wczoraj zrobić tartelki z
rabarbarem i kruszonką. Zazwyczaj przygotowywałam tradycyjne kruche ciasto z
rabarbarem, jednak tym razem miałam ochotę na coś innego. Wykorzystałam do tego ciasto na kruche babeczki z innego przepisu, dodałam
rabarbar, kruszonkę i wyszły przepyszne, kruche i kwaskowe babeczki. Idealne do małej czarnej.Składniki, 20 porcji:½ kostki
margaryny¾ szklanki
mąki pszennej4 łyżki
mąki ziemniaczanej6 łyżek
cukru1
jajkoskórka z 1
cytryny3-4 łodygi
rabarbaruKruszonka:200 g
mąki pszennej100 g
cukru100 g
margarynyWykonanie:Z
margaryny,
mąki pszennej, ziemniaczanej,
cukru,
jajka i skórki zagnieść ciasto ( można to zrobić na stolnicy albo mikserem). Jeśli ciasto się klei do rąk dodać trochę
mąki pszennej i wyrobić. Ciasto musi być miękkie ale nie kleiste. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut.W
między czasie przygotować foremki ( najlepsze są metalowe foremki do babeczek). Każdą foremkę posmarować w środku odrobiną
oleju lub stopionym
masłem , a następnie wysypać
bułką tartą. Każdą foremkę wylepić
ciastem.
Rabarbar umyć i obrać ze skórki. Pokroić w drobne kawałki. Każdą tartelkę napełnić
rabarbarem.
Margarynę na kruszonką rozpuścić w rondelku i ostudzić. W misce połączyć
mąkę oraz
cukier, a następnie całość zalać stopioną
margaryną. Całość wyrobić ręką, aż do połączenie się wszystkich składników. Każdą tartelkę posypać kruszonką po wierzchu. Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni C.