ßßß Cookit - przepis na Tartelki z rabarbarem

Tartelki z rabarbarem

nazwa

Wykonanie

Kontynuując rabarbarowy temat postanowiłam wczoraj zrobić tartelki z rabarbarem i kruszonką. Zazwyczaj przygotowywałam tradycyjne kruche ciasto z rabarbarem, jednak tym razem miałam ochotę na coś innego. Wykorzystałam do tego ciasto na kruche babeczki z innego przepisu, dodałam rabarbar, kruszonkę i wyszły przepyszne, kruche i kwaskowe babeczki. Idealne do małej czarnej.
Składniki, 20 porcji:
½ kostki margaryny
¾ szklanki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek cukru
1 jajko
skórka z 1 cytryny
3-4 łodygi rabarbaru
Kruszonka:
200 g mąki pszennej
100 g cukru
100 g margaryny
Wykonanie:
Z margaryny, mąki pszennej, ziemniaczanej, cukru, jajka i skórki zagnieść ciasto ( można to zrobić na stolnicy albo mikserem). Jeśli ciasto się klei do rąk dodać trochę mąki pszennej i wyrobić. Ciasto musi być miękkie ale nie kleiste. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut.
W między czasie przygotować foremki ( najlepsze są metalowe foremki do babeczek). Każdą foremkę posmarować w środku odrobiną oleju lub stopionym masłem , a następnie wysypać bułką tartą. Każdą foremkę wylepić ciastem. Rabarbar umyć i obrać ze skórki. Pokroić w drobne kawałki. Każdą tartelkę napełnić rabarbarem.
Margarynę na kruszonką rozpuścić w rondelku i ostudzić. W misce połączyć mąkę oraz cukier, a następnie całość zalać stopioną margaryną. Całość wyrobić ręką, aż do połączenie się wszystkich składników. Każdą tartelkę posypać kruszonką po wierzchu. Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
Źródło:http://smakowisko.pl/tartelki-z-rabarbarem