Wykonanie
Zmiana czasu na zimowy spowodowała, że jeszcze bardziej zaczęłam tęsknić za latem... W czeluściach mojego laptopa odnalazłam przepis aż z lipca na fantastyczną tartę! Kwaśny
agrest idealnie komponuje się ze słodką
bezą! Może zamroziliście troszkę
agrestu latem? Ja z upieczeniem tej tarty muszę niestety poczekać do następnych wakacji :-(

Składniki na spód:1,5 szklanki
mąki owsianej,375 ml
mleka,3 łyżki
masła klarowanego (w temperaturze pokojowej),3 łyżki
cukru pudru,szczypta skórki z
limonki (lub
cytryny),szczypta
soli.Składniki na nadzienie
agrestowe:800 g
agrestu,2/3 szklanki
cukru,1 łyżka
soku z cytryny,3 łyżki
mąki ziemniaczanej,1 łyżka
masła.Składniki na
bezę:4
białka,240 g
cukru,1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej.Wykonanie:Przygotowujemy spód. Wszystkie składniki wkładamy do miski, mieszamy łyżką do połączenia. Wyciągamy z miski i wyrabiamy ciasto na desce lub stolnicy aż będzie elastyczne. Na podsypanej
mąką stolnicy delikatnie rozwałkowujemy ciasto. Przekładamy do formy na tartę (moja ma średnicę 28 cm) i dłonią dokładnie formujemy brzegi. Widelcem robimy dziurki. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni, pieczemy około 15-20 minut (do zrumienienia).Przygotowujemy nadzienie. W garnku umieszczamy
agrest,
cukier i
sok z cytryny. Podgrzewamy na małej mocy palnika, mieszając cały czas, aż
cukier się rozpuści,
agrest zmięknie i puści dużo soku. Nie gotujemy do rozgotowania
agrestu! Zdejmujemy z palnika, sok odcedzamy przez sitko. Dodajemy do niego 3 łyżki
mąki ziemniaczanej, dokładnie mieszamy do rozpuszczenia.
Owoce i sok z
mąką z powrotem umieszczamy w garnuszku, mieszając, zagotowujemy. Zdejmujemy z palnika, do jeszcze gorącego nadzienia dodajemy
masło, mieszamy dokładnie do jego roztopienia. Lekko studzimy.
Białka ubijamy w misie miksera na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo
cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Gdy masa będzie sztywna i błyszcząca, delikatnie łączymy z
mąką ziemniaczaną.Na podpieczony spód od tarty wykładamy nadzienie
agrestowe. Na nie dużą łyżką wykładamy pianę
bezową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni i pieczemy przez około 30 minut, do zrumienienia
bezy. Wyjmujemy, studzimy (podczas studzenia nadzienie
agrestowe stężeje).

Smacznego :-)P.S. Zmodyfikowany (spód i lekko nadzienie) przepis pochodzi z: mojewypieki.com