ßßß Cookit - przepis na TARTA AGRESTOWA Z BEZA

TARTA AGRESTOWA Z BEZA

nazwa

Wykonanie

Zmiana czasu na zimowy spowodowała, że jeszcze bardziej zaczęłam tęsknić za latem... W czeluściach mojego laptopa odnalazłam przepis aż z lipca na fantastyczną tartę! Kwaśny agrest idealnie komponuje się ze słodką bezą! Może zamroziliście troszkę agrestu latem? Ja z upieczeniem tej tarty muszę niestety poczekać do następnych wakacji :-(
Składniki na spód:
1,5 szklanki mąki owsianej,
375 ml mleka,
3 łyżki masła klarowanego (w temperaturze pokojowej),
3 łyżki cukru pudru,
szczypta skórki z limonki (lub cytryny),
szczypta soli.
Składniki na nadzienie agrestowe:
800 g agrestu,
2/3 szklanki cukru,
1 łyżka soku z cytryny,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 łyżka masła.
Składniki na bezę:
4 białka,
240 g cukru,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Wykonanie:
Przygotowujemy spód. Wszystkie składniki wkładamy do miski, mieszamy łyżką do połączenia. Wyciągamy z miski i wyrabiamy ciasto na desce lub stolnicy aż będzie elastyczne. Na podsypanej mąką stolnicy delikatnie rozwałkowujemy ciasto. Przekładamy do formy na tartę (moja ma średnicę 28 cm) i dłonią dokładnie formujemy brzegi. Widelcem robimy dziurki. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni, pieczemy około 15-20 minut (do zrumienienia).
Przygotowujemy nadzienie. W garnku umieszczamy agrest, cukier i sok z cytryny. Podgrzewamy na małej mocy palnika, mieszając cały czas, aż cukier się rozpuści, agrest zmięknie i puści dużo soku. Nie gotujemy do rozgotowania agrestu! Zdejmujemy z palnika, sok odcedzamy przez sitko. Dodajemy do niego 3 łyżki mąki ziemniaczanej, dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Owoce i sok z mąką z powrotem umieszczamy w garnuszku, mieszając, zagotowujemy. Zdejmujemy z palnika, do jeszcze gorącego nadzienia dodajemy masło, mieszamy dokładnie do jego roztopienia. Lekko studzimy.
Białka ubijamy w misie miksera na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Gdy masa będzie sztywna i błyszcząca, delikatnie łączymy z mąką ziemniaczaną.
Na podpieczony spód od tarty wykładamy nadzienie agrestowe. Na nie dużą łyżką wykładamy pianę bezową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni i pieczemy przez około 30 minut, do zrumienienia bezy. Wyjmujemy, studzimy (podczas studzenia nadzienie agrestowe stężeje).
Smacznego :-)
P.S. Zmodyfikowany (spód i lekko nadzienie) przepis pochodzi z: mojewypieki.com
Źródło:http://bosko-bo-wlosko.blogspot.com/2015/10/tarta-agrestowa-z-beza.html