Wykonanie

Czas na
wiśnie, czas na
lody wiśniowe :)

Składniki:500 g (1/2 kg) świeżych
wiśni150 g
cukru240 g pełnego
jogurtu naturalnegoPrzyrządzanie:
Wiśnie płuczemy, osuszamy, drylujemy.Wsypujemy
wiśnie i
cukier do garnka i cały czas mieszając zagotowujemy. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i zostawiamy na 5 minut, aż
owoce puszczą
soki i zmiękną.Ostudzamy
owoce, a kiedy będą zimne całość przekładamy do miksera, dodajemy
jogurt i mieszamy na gładką masę.Schładzamy w lodówce, przekładamy do maszynki do
lodów i postępujemy zgodnie z instrukcją. Bez maszynki trochę trudniej otrzymać właściwą konsystencją, bo
lody nierównomiernie zamarzają. Radą na to jest wyjmowanie co godzinę masy i dokładne przemieszanie, powtarzamy tą czynność 3
razy. Przechowujemy w zamrażalniku. Podajemy w pucharkach, ozdobione
owocami a najlepiej smakują polane
konfiturą Wiśnie z
Rumem.

Smacznego!