ßßß Cookit - przepis na Konfitura z wiśni

Konfitura z wiśni

nazwa

Składniki

Wykonanie

Konfitura z wiśni- prosta i dwuskładnikowa. Najlepsza do czekoladowych deserów, jak ciasta, musy i lody. Możecie ją przygotować dodając ulubiony alkohol, na przykład rum albo amaretto, pod koniec gotowania. Warto też zmniejszyć ilość cukru, a pod koniec gotowania dodać do konfitury wiśniowej tabliczkę czekolady- powstanie deser czekoladowo- wiśniowy z kawałkami owoców.
1 kg wiśni, wydrylowanych
400 g cukru
Wiśnie zasypać połową cukru, odstawić na około 10 minut, by puściły sok.
Smażyć około 1 godzinę, aż większość soku odparuje, a konfitura będzie gęsta. Dodać pozostałą część cukru i podgrzewać do jego rozpuszczenia.
Przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i odwrócić go góry dnem do wystudzenia. Smacznego!
Źródło:http://waniliowakuchnia.blogspot.com/2013/07/konfitura-z-wisni.html