Wykonanie
Kompot z
wiśni to niezastąpiony dodatek do obiadu zimą , niezwykle łatwy w wykonaniu, a samo przygotowanie także nie zajmuje wiele czasu. Kompot zachwyci swoim niepowtarzalnym smakiem i sprawi że przeniesiemy się wspomnieniami do dni pełnych słońca.

składniki na 3 litrowe słoiki2 kg
wiśni18 łyżek
cukruprzepisSłoiki wyparzamy i przygotowujemy nowe nakrętki .
Wiśnie myjemy i osuszamy, a następnie napełniamy, każdy litrowy słoik do 3/4 objętości,
wiśniami.Do każdego słoika wsypujemy po 6 łyżek
cukru ,zalewamy gorącą przegotowaną
wodą ale nie do pełna ponieważ musimy zostawić trochę miejsca na sok który
wiśnie jeszcze puszczą .Słoiki zakręcamy, potrząsamy żeby
cukier się rozpuścił i wstawiamy do garnka wyłożonego ściereczką , dolewamy
wodę i pasteryzujemy około 20 minut na małym ogniu .Następnie słoiki wyjmujemy i odwracamy do góry dnem , po wystygnięciu zanosimy w chłodne miejsce.