Wykonanie
Sery bardzo często goszczą na naszym
stole. I chociaż ja ograniczam się głównie do labnehu, to Paweł jest miłośnikiem i znawcą
serów z prawdziwego zdarzenia. Proktycznie z każdej podróży przywozimy do domu trzy rodzaje produktów spożywczych-
miody - zwłaszcza te, które powstały z
nektaru roślin endemicznych-
przyprawy- i właśnie
sery każdego rodzaju - od żółtych po pleśniowe i te produkowane regionalnieProblem pojawia się zawsze z przechowywaniem
serów kupowanych " na wagę ", zwłaszcza, że w zależności od rodzaju
sera powinien on być nieco inaczej przechowywany.Miękkie i wilgotne
sery typu
Brie nie powinny leżeć w lodówce dłużej niż dwa tygodnie.
Sery twarde dojrzewające np. Lindenberger,
parmezan,
Grana Padano czy
cheddar mogą w lodówce spędzić nawet dwa miesiące pod warunkiem, że będą właściwie przechowywane. Nie mogą być jednak zawinięte w folię i należy im zapewnić odpowiedni poziom wilgotności. To było też jednym z powodów dla, którego zdecydowaliśmy się kupić Cheesmart Tupperware - specjalny pojemnik z kratką kondensacyjną zapewniający odpowiednie warunki do przechowywania
serów w tym optymalny przepływ powietrza i wilgotność. Ponieważ produkt nie należy do najtańszych, więc zaczęliśmy od rozmiaru mini. Dopiero po jego przetestowaniu, kiedy uznaliśmy, że jest warty swojej ceny, dokupiliśmy kolejny - tym razem Cheesmart Prostokątny, który w zależności od potrzeb wykorzystujemy także do przechowywania
wędlin w plasterkach, dzięki
czemu zachowują one dłużej świeżość i nie obsychają.Wróćmy jednak do
serów - Cheesmart Tupperware ma jeszcze jedną zaletę - w przypadku
serów pleśniowych o intensywnym zapachu nie pachnie
serem w całej lodówce :)Aby zapewnić
serom optymalne warunki należy też zagwarantować im odpowiednią temperaturę
Sery świeże (
twarogowe) przechowujemy na tej półce, gdzie temperatura jest najniższa
Sery twarde i półtwarde mogą być przechowywane w temperaturze od 3 do 10 stopni C
Parmezan i
Grana Padano sąnatomiast jednymi z niewielu
serów, które możemy przechowywać w zamrażalniku nawet do 6 miesięcy, choć wraz z upływem czasu staną się nieco twardsze i bardziej suche.Przechowywanie w zamrażarce innych
serów często powoduje częściową utratę ich walorów
smakowych i aromatu.
Sery powinny być serwowane w temperaturze pokojowej, należy je wyjąć z lodówki na około godzinę przed podaniem.
