ßßß Cookit - przepis na grzanki do dipów z oliwą, oregano i suszonymi pomidorami

grzanki do dipów z oliwą, oregano i suszonymi pomidorami

nazwa

Wykonanie

CHLEB ŻYTNI (lub jaki macie, najlepiej czerstwy) (5-6 kromek)
CZOSNEK (1 ząbek)
GARŚĆ ŚWIEŻEGO OREGANO
SUSZONE OREGANO (1-2 łyżki)
CZOSNKOWA OLIWA Z OLIWEK (lub zwykła wymieszana z 2 ząbkami przeciśniętego przez praskę czosnku) (ok 100ml)
SOK Z CYTRYNY (łyżeczka)
1-2 SUSZONE POMIDORY (z zalewy lub bez)
Kromki chleba kroimy w paski szerokości ok 1,5cm, układamy na blaszce do pieczenia. W naczynku łączymy oliwę, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane jak najdrobniej pomidory. Sosem skrapiamy (dość obficie) chlebki. Całość posypujemy posiekanym świeżym i suszonym oregano, solą i pieprzem. Zapiekamy w piekarniku w 200* ok 6-7 minut by grzanki się zrumieniły, przewracamy i pieczemy jeszcze ok 5 minut (możemy piec na termoobiegu, wtedy grzanki wyjdą bardziej chrupiące). Gotowe!
.
Źródło:http://thefoodtime.com/116-domowe-grzanki-do-dipow-z-oliwa-oregano-i-suszonymi-pomidorami