CHLEB ŻYTNI (lub jaki macie, najlepiej czerstwy) (5-6 kromek)CZOSNEK (1 ząbek)GARŚĆ ŚWIEŻEGO OREGANOSUSZONE OREGANO (1-2 łyżki)CZOSNKOWA OLIWA Z OLIWEK (lub zwykła wymieszana z 2 ząbkami przeciśniętego przez praskę czosnku) (ok 100ml)SOK Z CYTRYNY (łyżeczka)1-2 SUSZONE POMIDORY (z zalewy lub bez)Kromki chleba kroimy w paski szerokości ok 1,5cm, układamy na blaszce do pieczenia. W naczynku łączymy oliwę, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane jak najdrobniej pomidory. Sosem skrapiamy (dość obficie) chlebki. Całość posypujemy posiekanym świeżym i suszonym oregano, solą i pieprzem. Zapiekamy w piekarniku w 200* ok 6-7 minut by grzanki się zrumieniły, przewracamy i pieczemy jeszcze ok 5 minut (możemy piec na termoobiegu, wtedy grzanki wyjdą bardziej chrupiące). Gotowe!.