Wykonanie

Pieczona
pierś z kurczaka, bardzo aromatyczna i soczysta. Można ją podać na gorąco jako główne danie lub pokroi na plasterki i podawać jako
wędlina. Ja od miesiąca co tydzień piekę po 6 piersi i nie możemy się nimi jak dotąd najeść. Pierś jest też idealna jako dodatek do sałatek.Składniki:6 średnich
piersi z kurczaka1
cytryna1/2 szklanki
oliwy z oliwek1 duża łyżka
suszonego oregano1 duża łyżka suszonego
tymianku1 duża łyżka granulowanego
czosnku (u mnie
czosnek staropolski)
oliwa do smażeniaDo
oliwy wrzucamy
oregano,
tymianek,
czosnek, startą skórkę i
sok z cytryny.

Wszystko dokładnie mieszamy i obtaczamy w takiej marynacie każdą pierś.

Na patelnie wylewamy 3-4 łyżki
oliwy i na zimny tłuszcz układamy obtoczone piersi ( uwaga! patelnia i
oliwa muszą by zimne).

Patelnię z
mięsem wstawiamy na ogień i smażymy
mięso z obydwu stron tak długo dopóki piersi nie będą miały brązowo-złotego koloru.

Usmażone
mięso wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy
mięso w piekarniku nagrzanym do temp. 200'C przez około 30 minut.
Mięso po upieczeniu nadaje się do podania na gorąco lub po ostygnięciu na kanapkę jako
wędlina. Smacznego !!!

