Wykonanie
Schabowe kule - to prosty pomysł jak zmienić standardowego
schabowego na coś oryginalnego praktycznie nie zwiększając ilości pracy w przygotowaniu.Składniki : (na 1 kulę)1 kotlet
schabowymały kawałek
boczkuok 20 gr startego
żółtego serabułka tartajajkosól,
pieprzPrzygotowanie:Kotleta rozbijam po okręgu na bardzo cienko, środek tylko leciutko. Doprawiam
solą i
pieprzem. Kawałek
boczku (zob. film) rozbijam tłuczkiem i szatkuję nożem. Na środku koleta układam
boczek a na nim
ser i zręcznie podwijam boki kotleta dobrze uciskając. Na sam koniec kulkę dobrze uciskam pozbywając się "powietrza" ze środka.Kulki wpierw obtaczam w
bułce tartej następnie w rozbełtanym
jajku i ponownie w
bułce tartej. Smażę na głębokim
oleju na złoty kolor.Rada :Kule warto przygotować wcześniej (nawet dzień) trzymając je w lodówce a panierować i smażyć dopiero przed podaniem.Smacznego :)