Wykonanie
Przez ostatnich kilka miesięcy blog lekko zaniedbany, ale wróciła mi wena i mam chwilkę na zabawy w kuchni. Obiecuję ruszyć tył…ek i regularnie pisać posty.Przepis na ciasto Kubuś znalazłam na blogu Smakołyki Bereniki . Oczywiście kobitka ma przepiękne zdjęcia od których nie można oderwać wzroku. Zadziałały na mnie tak, że wpisałam na listę do zrobienia , ale nie mogłam wytrzymać i po 10 minutach pojechałam do sklepu po wszystkie składniki. Muszę przyznać , że przepis nie wymaga umiejętności szefa kuchni. W przygotowaniach pomagała mi córa, która z największą przyjemnością oblizywała wszystkie łyżki :) Przygotowanie zajmuje ciut więcej niż godzinkę przez wzgląd na czas chłodzenia mas. Efekt końcowy:
Kurczę! pyszne! ciekawa byłam przeogromnie budyniu kubusiowego, wyszedł zaskakująco dobry. Idealny deser na upalne dni. Polecam.
SKŁADNIKI:masa kubusiowa:1 duża butelka
soku Kubuś – smak dowolny150g
masła3 budynie
śmietankowe3 łyżki
cukrumasa śmietanowa:500ml
śmietanki 30%0,5 szklanki
cukru pudru1 małe opakowanie
cukru wanilinowego3 łyżeczki
żelatynydodatkowo:10 – 15
herbatników1
galaretka cytrynowaPRZYGOTOWANIE:Masa kubusiowa: Z dużej butelki soku- u mnie
banan +
marchewka odlać szklankę. Pozostały sok przełożyć do garnka, dodać pokrojone
masło i
cukier i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia
cukru i
masła. Pilnować aby sok nie zagotował się. Budynie wymieszać z pozostałym
sokiem. Gdy już
masło się rozpuści, wlać budynie i podgrzewać energicznie mieszając, tak , aby nie powstały grudki. Masa powinna
mieć konsystencję bardzo gęstego budyniu.
Herbatniki przełożyć do woreczka i pokruszyć. Wyłożyć na dno blaszki. W oryginalnym przepisie blaszka ma rozmiar 25x14x7cm, ja użyłam formy silikonowej kwadratowej 22 cm, dostało mi troszkę składników i ułożyłam je w szklaneczkach. Masę kubusiową wyłożyć na
herbatniki i wyrównać. Pozostawić do schłodzenia.W tym czasie
żelatynę zalać
wodą , zostawić do napęcznienia , następnie dopełnić 150 ml gorącej
wody. Wymieszać i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Masa śmietankowa:
Śmietankę kremówkę 30 % ubić na sztywno,dodać pół szklanki
cukru pudru,
cukier waniliowy i ponownie ubić. Na końcu dodać całkowicie ostudzoną
żelatynę i delikatnie wymieszać. Masę wylać na masę kubusiową, pozostawić do całkowitego stężenia.W tym czasie przygotować
galaretkę cytrynową. Rozpuścić ją w 350 ml
wody, pozostawić do ostygnięcia. Następnie wylać na zastygłą masę
śmietanową. Wstawić do lodówki. Smacznego:)