Wykonanie
O dawna chodziła za mną chęć na roladę.Nie mogłam się tylko zdecydować jaki
owoc wybrać =)Padło na
gruszki.Tym razem również, postanowiłam przyozdobić moją roladę wzorami.Jak przygotować takie wzory na roladzie zrobię osobny wpis na blogu, krok po kroku.


Składniki:6 jaj3/4 szklanki
cukru3/4 szklanki
mąki1/4 szklanki
mąki ziemniaczanejKrem:ok 500ml
śmietany 36%fix do
śmietany4 miękkie i słodkie
gruszki
Wykonanie:Oddzielamy
żółtka od
białek.
Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo miksując na wolnych obrotach dodaję
cukier,
mąkę zwykłą i ziemniaczaną oraz
cukier. Na blachę kładę papier do pieczenia i wylewam całe ciasto, wyrównując powierzchnie aby ciasto równo rozłożyło się na całą blachę. Ponieważ chcę aby była to rolada używam najszerszej, płaskiej blachy. Piekę około 15 minut w 180C. Po upieczeniu wyjmuję nasz
biszkopt.


Wraz z papierem kładę go na czystą ściereczkę i od razu,
póki jest gorący delikatnie zawijam go w rulon. Odstawiam do wystudzenia.

W tym czasie robię krem.
Śmietanę 36% ubijam na sztywno, a pod koniec ubijania dosypuję fix.
Gruszki myję, obieram ze skórki, usuwam pestki i ogonki i kroję w kosteczkę. Delikatnie rozwijam
biszkopt - papier praktycznie sam odchodzi. Smaruję całą powierzchnie
bitą śmietaną i kładę bardzo gęsto koło siebie pokrojone kawałki
gruszki. Zostawiam około 2 cm wolnego miejsca przy jednym z brzegów, aby podczas zwijania krem nam się nie wylał. Zawijam i lekko dociskam całą roladę. Wierzch można oblać
czekoladą lub posypać
cukrem pudrem.

