Wykonanie
Dziś pokażę Wam jak w prosty sposób zrobić wzorki na
biszkopcie.Ja zademonstruję to na przykładzie zwykłych kółek - pajęczynki.Dla bardziej wytrwałych
mogę zaproponować...WSZYSTKO.Można użyć
barwników spożywczych i zrobić np niebieskie chmurki.

Wszystko zależy od Was i od Waszej wyobraźni =)Kółeczka, paseczki, kwadraty, gwiazdki...Ja nie użyłam żadnych barwników, a jedynie zwykłe poczciwe
kakao.Przepis na
biszkopt:Składniki:6 jaj3/4 szklanki
cukru3/4 szklanki
mąki1/4 szklanki
mąki ziemniaczanej+2 łyżeczki prawdziwego
kakaoRobimy standardowe ciasto na
biszkopt:Oddzielamy
żółtka od
białek.
Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo miksując na wolnych obrotach dodaję
cukier,
mąkę zwykłą i ziemniaczaną oraz
cukier. Na blachę kładę papier do pieczenia.

Do miski odlewam sobie około 3 duże łyżki ciasta i dosypuję
kakao. Z tego
będę za chwilę robić wzroki.


Po wymieszaniu, jeśli kolor nam odpowiada zaczynamy tworzyć wzory na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Ja użyłam zwykłej łyżki, ale można użyć szprycy.



Gdy już skończę robić swoje wzory, wylewam całe pozostałe ciasto, wyrównując powierzchnie aby ciasto równo rozłożyło się na całą blachę. Ponieważ chcę aby była to rolada używam najszerszej, płaskiej blachy.Piekę około 15 minut w 180C. Po upieczeniu wyjmuję nasz
biszkopt. Zawijam razem z papierem w czystą ściereczkę i odstawiam do wystygnięcia.Przepis na moją roladę z
gruszkami, którą tutaj macie znajdziecie TUTAJ