ßßß Cookit - przepis na Tatar z wędzonego łososia

Tatar z wędzonego łososia

nazwa

Wykonanie

Lekki tatar z łososia - pyszny dodatek do potraw lub jako przekąska.
Przyjemnie sprawdza się również jako pasta na kanapki.
Idealnie nadaje się na imprezę :)
Składniki:
łosoś wędzony ok 250g
łyżeczka oliwy z oliwek
ok 5 rzodkiewek
odrobina chili
sól czosnkowa
pietruszka lub koperek do ozdoby (i smaku oczywiście)
Wykonanie:
Łosia pozbawiamy skóry i siekamy na drobniutkie kosteczki. Najlepiej jest łososia lekko zmrozić wtedy się lepiej kroi. Następnie mieszam posiekanego lub zmiksowanego łososia z odrobiną oliwy, solą czosnkową i chili. Rzodkiewkę myję i siekam jak najdrobniej. układam na talerzu kuleczki tataru - można użyć łyżeczki do lodów lub ręcznie tak jak ja to zrobiłam. Na wierzchu robię gniazda i wsypuję tam posiekaną rzodkiewkę. Tatar pysznie smakuje jako pasta na chleb lub jako osobne danie. Można podawać z surowym żółtkiem lub np z dodatkiem ogóreczka.
Źródło:http://elficzna.blogspot.com/2013/01/tatar-z-wedzonego-ososia.html