Wykonanie
Co zrobić, gdy zapomniane
banany nagle ujrzały światło dzienne, w lodówce tylko garstka
szpinaku, a śniadania w domu to już rodzinna tradycja? Ratować sytuację. Jeśli zrobimy większe placki, naprawdę będą gotowe szybko i unikniemy przypadkowych zakupów w
cukierni po drodze do szkoły lub pracy, bo będziemy już najedzeni. I to nie byle jakim śniadaniem! Najbardziej polecam do nich chutney, daktyladę albo
powidła śliwkowe.

Składniki (na około 20 małych placuszków)2 dojrzałe
bananyduża garść
szpinaku baby1 szklanka
mąki gryczanej1 szklanka gazowanej
wody mineralnej1
jajo1 łyżeczka
cynamonu mielonegoszczypta
solimasło klarowane do posmarowania patelni

Przygotowanie
Szpinak umyć i obrać
banany. Oba składniki zmiksować, dodać
jajo,
sól,
cynamon i
mąkę oraz
wodę. Wszystko dobrze wymieszać trzepaczką. Rozgrzać patelnię posmarowaną klarowanym
masłem i smażyć placki bez tłuszczu na rumiano z obu stron. Można podać z dowolną pastę lub powidłami.