Wykonanie
Gorący tydzień. I to nie tylko jeśli chodzi o temperatury, ale przede wszystkim w pracy – zakończenie kolejnego
kursu i egzaminy w toku… A do tego przygotowania do przyjęcia pewnych Bardzo Ważnych Gości (ale to jest najmilsza część aktualnego programu :)). Na blogu będzie mnie więc teraz troszkę mniej, ale mam jeszcze kilka zaległych wpisów, więc nie zostawię Was tu samych z blogowymi ‘pustkami’ ;)Dziś krótki sierpniowy ‘przypominacz’, który ponoć Wam się przydaje (dziękuję Jswm! :)), a przy okazji przydaje się i mnie w planowaniu menu dla Gości :)Patrząc teraz na pogodową mapę Polski stwierdzam, że temperatury i u Was wciąż są mocno wakacyjne, może więc skusicie się na przygotowanie sierpniowego gazpacho z pieczoną
papryką ? Nie ma chyba nic lepszego na upalny dzień (oprócz
lodów i
sorbetów ma się rozumieć ;))

W takie dni serwuję również wszelakie sałatki, często z dodatkiem
kaszki kuskus, którą przygotować można niezwykle szybko (ale dodatek komosy czy
ryżu też oczywiście będzie dobry), na przykład taki oto
kuskus z grilowanym
bakłażanem :

A skoro już o
bakłażanie mowa, to nie może zabraknąć tu jednej z moich ulubionych wersji sałatki na lato – klik :

(i jeszcze jedna z moich ulubionych wersji
kawioru z
bakłażana – klik, choć zdjęcia sprzed 5 lat pozostawiają dziś wiele do życzenia… ;))Gdy
zrobi się trochę chłodniej, będzie włoska peperonata – klik :

lub greckie
briami – klik :

A na deser? Koniecznie
brzoskwiniowy sorbet ! :)

lub któreś z szybkich ciast z
owocami :
brzoskwinia i
czarna porzeczka – klik lub
morele i
jeżyny z marcepanową kruszonką :

Jeśli zaś zapału wystarczy Wam jeszcze na przygotowanie kilku
przetworów, to polecam wcześniejsze
dżemy brzoskwiniowe – klik oraz pyszny
dżem mirabelkowy z
rumem (lub
amaretto) :

A jeśli wolicie coś szybszego i niekoniecznie słodkiego, możecie przygotować
sól z
suszonymi warzywami – klik, której składniki możecie właściwie modyfikować do woli :)

‚Pozdrawiam serdecznie!‚