Wykonanie

Czasami, głównie w weekendy, robimy sobie wspólne pieczenie pizzy. Wcześniej czytamy wszelkie możliwe nowo wyszukane porady dotyczące idealnej receptury i przystępujemy do działania, najczęściej popijając przy tym
piwko…No i właśnie to
piwko, które u nas lądowało w żołądku, u naszego drogiego Sąsiada wylądowało w misce z
ciastem na pizzę! Nie zrobił on tego jednak przypadkiem. Poradził mu to właściciel pewnej knajpki, który po goszczeniu u siebie Sąsiada i Sąsiadki po raz n-ty, zdradził im przepis. Pizzą z dodatkiem wspomnianego już
piwa zostaliśmy poczęstowani w sylwestra. Gdyby nie fakt, że widziałam jak pizza się piecze, spokojnie uwierzyłabym, że jest przywieziona z dobrej pizzerii.Składniki:Około 500 g
mąki pszennej (typu 450) lub 250 g tejże
mąki zmieszanej z 250 g włoskiej
mąki do pizzy (podobno do kupienia w
sieci Auchan)około 3/4 szklanki
jasnego piwadrożdże (ilość na 500 g)łyżeczka
cukruwoda2-3 łyżki
oliwyłyżeczka
soliPrzygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy
cukier. W misce mieszamy resztę składników, dodajemy
drożdże. Wyrabiamy, w razie potrzeby podsypujemy dodatkowo
mąką. Formujemy kulkę, smarujemy lekko
oliwą, przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na minimum 30 minut. Pamiętajcie, żeby w miarę możliwości nie wałkować ciasta, tylko palcami rozciągać na blaszceSmacznego!