ßßß
Zupy coraz rzadziej goszczą na naszych stołach. Szkoda, bo są smaczne i zdrowe. A do tego bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.Nie ma lepszego sposobu na rozgrzanie w mroźny dzień jak talerz gorącej zupy. Jeśli dodasz do wywaru dużo warzyw, cebulę albo czosnek, dodatkowo wzmocnisz układ odpornościowy do walki z wirusami i bakteriami.Składniki:1 kg. kości ze schabu czy innych1 paczka mieszanki warzywnej mrożonej1/2 kg ziemniakówPrzyprawy: liść laurowy,ziele angielskie, koperek, lubczyk, pieprz,sól.Wykonanie:Kości zalać wodą ok 2 litry i gotować na małym ogniu. Kiedy będą ugotowane wyjąć je, aby wystygły. Przez sitko przelać powstały wywar.Mięso obrać z kości.Pokroić w drobną kosteczkę i dodać do zupy.Do wywaru wsypać mrożone warzywa, dorzucić obrane ziemniaki ( małe) w całości. Dodać przyprawy i gotować na małym ogniu do miękkości. Przed podaniem można posypać koperkiem (może być suszony) Czysta zupa jarzynowa jest bardzo smaczna i niskokaloryczna.Jak działa lubczyk?Poprawia pracę nerek, działa moczopędnie, wiatropędnie, rozkurczowo i wykrztuśnie.