Wykonanie
Porcja dla dwóch osóbSkładniki:2-3 małe
buraki5 średniej wielkości
ziemniaków1 mała
cebula1 łyżeczka
miodu1 łyżka
octu balsamicznego2 łyżki
olejuprzyprawy:
sól,
pieprzBuraczki wyszorować i zawinąć w folię aluminiową. Upiec w piekarniku (aby sprawdzić czy już się upiekły wbić w
burak patyczek do szaszłyków). Czas pieczenia
buraków jest dosyć długi ok 30 minut.Średniej wielkości
ziemniaki ugotować (wyjąć z
wody kiedy są jeszcze lekko twardawe).Przygotować małą brytfankę do zapiekania. Pokroić w ćwiartki
ziemniaki ułożyć zajmując połowę brytfanki, w drugiej wolnej części położyć pokrojone w ósemki
buraczki (uprzednio obrać je ze skórki), pokrojoną w piórka
cebulę, łyżeczka
miodu polać
olejem wymieszać i włożyć do piekarnika. Zapiekać ok 20 minut po tym czasie wyjąć posolić do smaku. Posypać
pieprzem,
solą oraz pokropić
octem balsamicznym oraz posypać
solą ziemniaki. Wlać odrobinę ciepłej
wody i ponownie włożyć do piekarnika jeszcze na ok 15 minut w temp 200 st.C -220 st.CSzacunkowy koszt (ceny na styczeń 2015)
buraki ok 0,5 zł (zakładając, że kg kosztuje ze 1 kg kosztuje 1 zł)
Ziemniaki 0,7 zł (zakładając, że kg kosztuje 1 zł)
Cebula 0,3 zł (zakładając, że kg kosztuje 1,4 zł)Pozostałe dodatki ok 1 złRazem ok 5 zł