Wykonanie
Zazwyczaj każdy ma w lodówce
żółty ser i
wędlinę. Postanowiłam z tych produktów zrobić przystawkę. Wykorzystałam
ser żółty i
szynkę. Równie dobrze może to być jakakolwiek
wędlina pokrojona w cienkie plastry.W czasach PRL-u znany był ten przepis wielu gospodyniom. W
ser można też zawinąć
jajko ugotowane na twardo. Dla wegetarian proponuję włożyć do środka warzywa np: ugotowaną
marchewkę,
por,
brokuły czy inne warzywa. Wszystko zależy od naszej kreatywności.S kładniki :ok 12 plastrów
sera żółtego12 plastrów
szynkipietruszka zielonaDodatkowo: folia spożywczaWykonanie:W garnku o dużej średnicy zagrzać
wodę ( nie gotować).Do folii spożywczej włożyć plasterki
sera. Każdy osobno. (Jeśli mamy
ser w jednym kawałku nie kroimy go lecz pakujemy w folie i wkładamy do ciepłej
wody. Kiedy
ser zrobi się plastyczny rozkładamy na foli i przez folię wałkujemy. Rozwałkowany “placek” posypujemy posiekaną
natką pietruszki (możemy świeżą zastąpić suszoną). Na rozwałkowanym
serze układamy plastry
szynki i zawijamy w rulon.Z plastrami
sera postępujemy podobnie. Plasterki
sera posypujemy
pietruszką,kładziemy plaster
szynki i zawijamy w rulonik. Powtarzamy aż do wykorzystania wszystkich plastrów
sera. Po wierzchu posypać
pietruszką zieloną (może być suszona). Ciasno zawijamy gotowy rulon w folię spożywczą i wkładamy do lodówki.Orientacyjny koszt na podaną porcję to ok: 7 zł. na luty 2015 r.