ßßß Cookit - przepis na Kapusta kiszona po beskidzku

Kapusta kiszona po beskidzku

nazwa

Wykonanie

Proponuję starą recepturę na ugotowanie kapusty kiszonej według przepisu mojej babci. Kapusta w ten sposób przyrządzana królowała na talerzach w wielu domach Śląska Cieszyńskiego.
1/2 kapusty kiszonej
łyżka smalcu ze skwarkami
1 duży ziemniak surowy
2 małe ugotowane ziemniaki
woda odlana z gotujących się ziemniaków
cebula
Przyprawy:
Pieprz, kminek
Wykonanie:
Ugotować w garnku pod przykryciem kapustę kiszoną.Ziemniaki surowe zetrzeć na tarce do ziemniaków ewentualnie do warzyw na małych oczkach. Na patelni rozgrzać smalec i dorzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Zeszklić. Dodać starte ziemniaki i mieszać tak długo aż stracą surowy smak.Następnie rozcieńczyć je wodą w której wcześniej gotowały się ziemniaki do naszego obiadu. Oczywiście w rozsądniej ilości. Wymieszać i wlać do garnka z kapustą. Ziemniaki ugotowane pognieść widelcem i dołożyć do garnka. Jeszcze chwile na małym ogniu pogotować i doprawić do smaku kminkiem i pieprzem.
Orientacyjny koszt na luty 2015 to 3 , 5 zł.
Źródło:http://tanie-gotowanie.pl/kapusta-kiszona-po-beskidzku