Wykonanie
To, że jaglane nie oznacza od razu, że jestem wegetarianką ;) Raczej dowód na to, że lubię eksperymentować w kuchni i próbować wszelkich smaków w różnych formach niekoniecznie tych tradycyjnych. Stąd ten przepis na zdrowe wegetariańskie kotlety.


Składniki:- 1,5 szklanki suchej
kaszy jaglanej- 3 szklanki
wody- łyżka
vegety naturalnej- 1
jajko-
sól-
pieprz-
ostra papryka-
zioła prowansalskie-
bułka tarta pełnoziarnista-
olej rzepakowy do smażeniaPrzygotowanie:
Kaszę dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, następnie we wrzątku aby zabić ewentualną goryczkę i tak przygotowaną wsypujemy do gotującej się
wody (3 szklanki) Doprawiamy
vegetą i gotujemy około 15-20 minut to wsiąknięcia
wody przez
kaszę, oczywiście mieszając ją co jakiś czas. Gdy
kasza się ugotuje i będzie miała zwarta konsystencję przyprawiamy
solą,
pieprzem,
papryką i
ziołami prowansalskimi dodając na koniec
jajko i dokładnie wszystko łączymy ze sobą. Z takiej masy formujemy kulki które spłaszczamy dłonią i obtaczamy w pełnoziarnistej
bułce tartej i smażymy do złocistego koloru po obu stronach. Wybieramy
olej rzepakowy, ponieważ jest najlepszy do smażenia (wytrzymuje bardzo wysokie temperatury).
