ßßß

Składniki:- 1,5 szklanki suchej kaszy jaglanej- 3 szklanki wody- łyżka vegety naturalnej- 1 jajko- sól- pieprz- ostra papryka- zioła prowansalskie- bułka tarta pełnoziarnista- olej rzepakowy do smażeniaPrzygotowanie:Kaszę dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, następnie we wrzątku aby zabić ewentualną goryczkę i tak przygotowaną wsypujemy do gotującej się wody (3 szklanki) Doprawiamy vegetą i gotujemy około 15-20 minut to wsiąknięcia wody przez kaszę, oczywiście mieszając ją co jakiś czas. Gdy kasza się ugotuje i będzie miała zwarta konsystencję przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi dodając na koniec jajko i dokładnie wszystko łączymy ze sobą. Z takiej masy formujemy kulki które spłaszczamy dłonią i obtaczamy w pełnoziarnistej bułce tartej i smażymy do złocistego koloru po obu stronach. Wybieramy olej rzepakowy, ponieważ jest najlepszy do smażenia (wytrzymuje bardzo wysokie temperatury).