ßßß


Składniki:- 2 szklanki mąki-3/4 szklanki cukru- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 2 jajka-1/2 szklanki oleju- 1 szklanka mleka (niecała)- 100g płatków migdałowych- łyżeczka aromatu migdałowegoPrzygotowanie:Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy pianę na sztywno. Następnie żółtka udzieramy dokładnie z cukrem dodając stopniowo olej oraz mleko. Wsypujemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia ciągle miksując wszystkie składniki. Na koniec wlewamy łyżeczkę aromatu migdałowego, pianę z białek oraz około 80g płatków migdałowych. Miksujemy do połączenia płatków z ciastem. Przelewamy ciasto do papilotek lub silikonowych foremek ozdabiając wierzch warstwą płatków i pieczemy je przez 30 min w temperaturze 180 stopni.Może łączenie składników nie jest takie jak na muffiny przystało, ale w ten sposób wychodzą równie pyszne i moim zdaniem bardziej puszyste.
Smacznego :)