Wykonanie
Po tym jak upiekłam
płatki cynamonowe z przepisu Doroty, naszła mnie ogromna ochota na dalsze eksperymenty. Tak też powstały domowe
płatki czekoladowe inspirowane popularnymi
nesquikami. Jestem zachwycona efektem, nie przypuszczałam, że w domu można upiec tak pyszne kuleczki
czekoladowe.Do przygotowania płatów należy
mieć sporo cierpliwości, albo poszukać pomocnika (ja wybrałam drugą opcję, polecam:), bo na uformowanie kuleczek trzeba poświęcić nie mało czasu. Jednak efekt końcowy jest wart posiedzenia troszkę dłużej w kuchni.A na koniec mała uwaga-
płatków nie można piec zbyt długo, na pewno nie dłużej niż 12 minut, bo wyjdą wam kamyczki. Jeśli po upłynięciu 10 minut kuleczki wydają się miękkie, nie martwcie się, po wystygnięciu stwardnieją. Na czas pieczenia ogromny wpływ ma rozmiar, większe kulki- dłuższy czas.Składniki:150g
mąki ryżowej50g
mąki pszennej typ 65045g
oleju kokosowego120g
jogurtu greckiego80g
cukru brązowego30g
kakaoW garnuszku rozpuszczamy
olej. Do miski wsypujemy
mąki,
cukier,
kakao, dodajemy
jogurt i
olej. Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy. Z ciasta formujemy małe kuleczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem.
Płatki pieczemy przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180C. W zależności od wielkości kuleczek czas może się wydłużyć lub skrócić, więc radzę do nich zaglądać.Po całkowitym wystygnięciu
płatki wsypujemy do słoika.Smacznego:)