ßßß Cookit - przepis na Ciasto kokosowo- żurawinowe

Ciasto kokosowo- żurawinowe

nazwa

Wykonanie

Ciasto kokosowe powstało jakiś czas temu, a do jego zrobienia zainspirował mnie najprostszy przepis na muffinki. Po prostu miałam ochotę na coś słodkiego i dość szybkiego w przygotowaniu i oczywiście miało zawierać kokos. Efekt mojej pracy okazał się być smacznym, słodkim, treściwym, ale nie zbitym ciastem.
Wypiek zniknął z kuchennej szafki bardzo szybko, co tylko potwierdza moją opinię;)
Składniki na małą tortownicę:
150g mąki pszennej pełnoziarnistej
100g płatków jęczmiennych*
szklanka mleka
5 łyżek oleju
100g kremu daktylowego
80g wiórek kokosowych+ wiórki do posypania wierzchu
pół szklanki żurawiny
cukier waniliowy
proszek do pieczenia
*Można zastąpić np. owsianymi lub żytnimi.
Ciasto przygotowujemy jak na zwykłe muffiny- mokre składniki (mleko, olej, krem daktylowy) mieszamy w jednej misce, a suche (mąka, płatki, wiórki, żurawina, proszek do pieczenia, cukier waniliowy) w drugiej. Następnie łączymy zawartość obu pojemników i przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C, na około 35 minut.
Smacznego;)
Dlaczego warto upiec ciasto kokosowo- żurawinowe, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
płatki jęczmienne są bogate w błonnik, węglowodany i witaminy z grupy B,
wiórki kokosowe zawierają sporo potasu, fosforu, selenu i miedzi oraz witaminy z grupy B, a także kwas foliowy,
żurawina zawiera mnóstwo błonnika, witamin z grupy B oraz C i E; ponadto jest świetnym źródłem potasu, fosforu, wapnia i magnezu.
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/03/ciasto-kokosowo-zurawinowe.html