Wykonanie
Ciasto
kokosowe powstało jakiś czas temu, a do jego zrobienia zainspirował mnie najprostszy przepis na muffinki. Po prostu miałam ochotę na coś słodkiego i dość szybkiego w przygotowaniu i oczywiście miało zawierać
kokos. Efekt mojej pracy okazał się być smacznym, słodkim, treściwym, ale nie zbitym
ciastem.Wypiek zniknął z kuchennej szafki bardzo szybko, co tylko potwierdza moją opinię;)Składniki na małą tortownicę:150g
mąki pszennej pełnoziarnistej100g
płatków jęczmiennych*szklanka
mleka5 łyżek
oleju100g kremu
daktylowego80g wiórek kokosowych+ wiórki do posypania wierzchupół szklanki
żurawinycukier waniliowyproszek do pieczenia*Można zastąpić np. owsianymi lub żytnimi.Ciasto przygotowujemy jak na zwykłe muffiny- mokre składniki (
mleko,
olej, krem
daktylowy) mieszamy w jednej misce, a suche (
mąka,
płatki, wiórki,
żurawina,
proszek do pieczenia,
cukier waniliowy) w drugiej. Następnie łączymy zawartość obu pojemników i przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C, na około 35 minut.Smacznego;)Dlaczego warto upiec ciasto
kokosowo-
żurawinowe, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
płatki jęczmienne są bogate w błonnik, węglowodany i witaminy z grupy B,
wiórki kokosowe zawierają sporo potasu, fosforu, selenu i miedzi oraz witaminy z grupy B, a także kwas foliowy,
żurawina zawiera mnóstwo błonnika, witamin z grupy B oraz C i E; ponadto jest świetnym źródłem potasu, fosforu, wapnia i magnezu.