Wykonanie
Dziś mam dla was kolejny przepis, w którym wykorzystuję
mąkę kukurydzianą. Oczywiście przygotowałam kolejne naleśniki, których jestem fanką. Wiem, iż zawszę piszę o nich, że są pyszne, elastyczne i megasmaczne, ale przy tego typu potrawach jest to nieuniknione. Również tym razem moja opinia nie uległa zmianie, bo wszystkie te określenia pasują do naleśników kukurydzianych. Wspomnę jeszcze, że wszyscy degustatorzy, łącznie z bratem, stwierdzili, że są one bardzo smaczne:)PS. Wymieniłam zdjęcia, więc na naleśniczkach nie ma już sosu, ani granoli.;)Zachęcam do wypróbowania przepisu:)


Składniki na 16 sztuk:szklanka
mąki kukurydzianej1/2 szklanki
mąki pszennej typ 5001/2 szklanki
mąki ziemniaczanej1 i 1/2 szklanki
mleka1/2 szklanki
wody gazowanej
jajko3 łyżki
oleju2-3 łyżki
miodu lub łyżka
cukruMąki przesiewamy do miski, dodajemy
mleko,
wodę,
jajko,
olej i
miód, wszystko dokładnie miksujemy. Smażymy je na dobrze rozgrzanej patelni, a przed pierwszym delikatnie natłuszczamy patelnię.Smacznego:)Dlaczego warto usmażyć naleśniki kukurydziane, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
mąka kukurydziana zawiera niemało witamin C, E,A oraz B, a także potas, fosfor, magnez i selen,
jajko jest bogate w witaminy A,D, E, K oraz B2 i B12, ponadto zawiera potas, fosfor, magnez, wapń i żelazo, a także niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.