ßßß Cookit - przepis na Naleśniki kukurydziane

Naleśniki kukurydziane

nazwa

Wykonanie

Dziś mam dla was kolejny przepis, w którym wykorzystuję mąkę kukurydzianą. Oczywiście przygotowałam kolejne naleśniki, których jestem fanką. Wiem, iż zawszę piszę o nich, że są pyszne, elastyczne i megasmaczne, ale przy tego typu potrawach jest to nieuniknione. Również tym razem moja opinia nie uległa zmianie, bo wszystkie te określenia pasują do naleśników kukurydzianych. Wspomnę jeszcze, że wszyscy degustatorzy, łącznie z bratem, stwierdzili, że są one bardzo smaczne:)
PS. Wymieniłam zdjęcia, więc na naleśniczkach nie ma już sosu, ani granoli.;)
Zachęcam do wypróbowania przepisu:)
Składniki na 16 sztuk:
szklanka mąki kukurydzianej
1/2 szklanki mąki pszennej typ 500
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody gazowanej
jajko
3 łyżki oleju
2-3 łyżki miodu lub łyżka cukru
Mąki przesiewamy do miski, dodajemy mleko, wodę, jajko, olej i miód, wszystko dokładnie miksujemy. Smażymy je na dobrze rozgrzanej patelni, a przed pierwszym delikatnie natłuszczamy patelnię.
Smacznego:)
Dlaczego warto usmażyć naleśniki kukurydziane, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
mąka kukurydziana zawiera niemało witamin C, E,A oraz B, a także potas, fosfor, magnez i selen,
jajko jest bogate w witaminy A,D, E, K oraz B2 i B12, ponadto zawiera potas, fosfor, magnez, wapń i żelazo, a także niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/02/nalesniki-kukurydziane.html