ßßß Cookit - przepis na Galaretka bananowo- truskawkowa

Galaretka bananowo- truskawkowa

nazwa

Wykonanie

Gdy miałam ochotę na galaretkę postanowiłam nie używać zwykłej w proszku, tylko trochę pokombinować. Właśnie tego dnia powstała galaretka bananowo- truskawkowa, zrobiona na bazie tych owoców.
Przyznam, że zachwyciła ona moje podniebienie, no i oczywiście podniebienia mamy i siostry, jedynie mój brat stwierdził, że deserek jest "taki sobie", ale jego opinią nie należy się sugerować.;)
Galaretka wychodzi oczywiście bardziej sycąca i gęściejsza od tradycyjnej, niemniej jednak jest pyszna.
Składniki na pięć porcji:
500g truskawek (mrożonych lub w świeżych w sezonie)
3 średnie banany, mocno dojrzałe
szklanka mleka
20g żelatyny
ewentualnie cukier do posłodzenia truskawek
Banany i pół szklanki mleka blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy do niej 10g żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody i ponownie miksujemy. Mus bananowy przelewamy do pięciu szklanek i wstawiamy do lodówki.
Gdy warstwa bananowa się zsiądzie przygotowujemy warstwę truskawkową. Robimy ją dokładnie tak ja bananową, ale w razie potrzeby możemy dosłodzić. Wlewamy ją do szklanek i odstawiamy na co najmniej godzinkę do lodówki.
Smacznego;)
Dlaczego warto przygotować galaretkę bananowo- truskawkową, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
banany są bogate w potas, magnez, witaminy A, C, D, E, K i witaminy z grupy B; zawierają również sporo kwasu foliowego niezbędnego przyszłym mamom,
truskawki obniżają poziom złego cholesterolu we krwi oraz chronią przed cukrzycą i chorobami serca.
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/02/galaretka-bananowo-truskawkowa.html