Wykonanie
Po zrobieniu
mleka z
cieciorki przyszła
pora na wykorzystanie go. Wbrew pozorom nie zrobiłam naleśników. Przygotowałam coś o wiele prostszego-
budyń i jestem z niego na prawdę zadowolona. Jego konsystencja jest dokładnie taka sama jak tradycyjnej wersji, ale smak całkowicie odmienny. Taki
budyń wydaje się być o wiele delikatniejszy i mniej "zapychający'.
Budyń podałam z pysznymi, karmelizowanymi
śliwkami.Składniki na 2 porcje:2 szklanki
mleka z
ciecierzycy2 łyżki
mąki kukurydzianej
żółtko2 łyżeczki dowolnego
cukru trzcinowego / białegoPółtorej szklanki
mleka wlewamy do garnka, dodajemy
cukier i podgrzewamy.Resztę
mleka mieszamy z
mąką i
żółtkiem. Po czym dodajemy je do gotującego się
mleka z
cukrem.
Budyń gotujemy jeszcze przez 3 minuty, stale mieszając. Zdejmujemy go z palnika przekładamy do dwóch pucharków, ozdabiamy i jemy.;)Smacznego:)Dlaczego warto ugotować
budyń na
mleku z
ciecierzycy, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
mleko z
ciecierzycy jest oczywiście dobrym źródłem
białka, witamin B6 i B9, fosfotu, potasu, cynku i błonnika; dzięki zawartości wymienionego wcześniej cynku poprawia kondycję włosów i paznokci,
żółtko zawiera sporo tłuszczów, witamin A, D, E i grupy B, a także magnez, żelazo oraz sód.