ßßß Cookit - przepis na Budyń na mleku z ciecierzycy

Budyń na mleku z ciecierzycy

nazwa

Wykonanie

Po zrobieniu mleka z cieciorki przyszła pora na wykorzystanie go. Wbrew pozorom nie zrobiłam naleśników. Przygotowałam coś o wiele prostszego- budyń i jestem z niego na prawdę zadowolona. Jego konsystencja jest dokładnie taka sama jak tradycyjnej wersji, ale smak całkowicie odmienny. Taki budyń wydaje się być o wiele delikatniejszy i mniej "zapychający'.
Budyń podałam z pysznymi, karmelizowanymi śliwkami.
Składniki na 2 porcje:
2 szklanki mleka z ciecierzycy
2 łyżki mąki kukurydzianej
żółtko
2 łyżeczki dowolnego cukru trzcinowego / białego
Półtorej szklanki mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i podgrzewamy.
Resztę mleka mieszamy z mąką i żółtkiem. Po czym dodajemy je do gotującego się mleka z cukrem. Budyń gotujemy jeszcze przez 3 minuty, stale mieszając. Zdejmujemy go z palnika przekładamy do dwóch pucharków, ozdabiamy i jemy.;)
Smacznego:)
Dlaczego warto ugotować budyń na mleku z ciecierzycy, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
mleko z ciecierzycy jest oczywiście dobrym źródłem białka, witamin B6 i B9, fosfotu, potasu, cynku i błonnika; dzięki zawartości wymienionego wcześniej cynku poprawia kondycję włosów i paznokci,
żółtko zawiera sporo tłuszczów, witamin A, D, E i grupy B, a także magnez, żelazo oraz sód.
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/02/budyn-na-mleku-z-ciecierzycy.html