Wykonanie
Gdy okazało się, że
kokos mi smakuje, zaczęłam go bardzo często jeść. W tym czasie powstało wiele słodkich dań z jego udziałem. Wypiekiem, który przygotowałam z jego dodatkiem są
ciasteczka.Oczywiście są one mocno
kokosowe, mięciutkie, słodkie. Krótko mówiąc- pyszne.
Płatki pszenne można zastąpić owsianymi , jęczmiennymi albo żytnimi. W
sumie nadadzą się każde. W przypadku mąk można postąpić tak samo.Polecam ten przepis, dlatego że nie wymaga on poświęcenia wiele czasu, ani specjalnych umiejętności :)Składniki na blaszkę
ciastek:szklanka
płatków pełnoziarnistych pszennych1,5 szklanki
mąki pełnoziarnistej pszennej1/2 szklanki
mąki kokosowej*1/2 szklanki wiórek
kokosowych5-6 łyżek
miodujajko i 2
białka (całość można zastąpić 2
jajkami)1/2 szklanki
rodzynkówproszek do pieczenia*Można użyć gotowej lub zrobić samemu-
płatki zmielić w młynku do
kawy.
Jajka miksujemy z
miodem i wiórkami. Dodajemy
mąki,
płatki,
rodzynki i
proszek do pieczenia. Ponownie miksujemy.Ciasto warto wstawić na godzinkę do lodówki, jednak można pominąć ten etap.Z ciasta formujemy kuleczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy przez około 15 minut.Smacznego:)Dlaczego warto przygotować
ciasteczka kokosowe, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
kokos dzięki swoim właściwościom przyspiesz gojenie ran, co więcej jest bogaty w dobre tłuszcze,
rodzynki zawierają żelazo, cynk, witaminy z grupy B, C i E, ponadto dzięki swoim właściwościom poprawiają stan skóry, pracę
serca i odporność organizmu.