ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka kokosowe

Ciasteczka kokosowe

nazwa

Wykonanie

Gdy okazało się, że kokos mi smakuje, zaczęłam go bardzo często jeść. W tym czasie powstało wiele słodkich dań z jego udziałem. Wypiekiem, który przygotowałam z jego dodatkiem są ciasteczka.
Oczywiście są one mocno kokosowe, mięciutkie, słodkie. Krótko mówiąc- pyszne.
Płatki pszenne można zastąpić owsianymi , jęczmiennymi albo żytnimi. W sumie nadadzą się każde. W przypadku mąk można postąpić tak samo.
Polecam ten przepis, dlatego że nie wymaga on poświęcenia wiele czasu, ani specjalnych umiejętności :)
Składniki na blaszkę ciastek:
szklanka płatków pełnoziarnistych pszennych
1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej
1/2 szklanki mąki kokosowej*
1/2 szklanki wiórek kokosowych
5-6 łyżek miodu
jajko i 2 białka (całość można zastąpić 2 jajkami)
1/2 szklanki rodzynków
proszek do pieczenia
*Można użyć gotowej lub zrobić samemu- płatki zmielić w młynku do kawy.
Jajka miksujemy z miodem i wiórkami. Dodajemy mąki, płatki, rodzynki i proszek do pieczenia. Ponownie miksujemy.
Ciasto warto wstawić na godzinkę do lodówki, jednak można pominąć ten etap.
Z ciasta formujemy kuleczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy przez około 15 minut.
Smacznego:)
Dlaczego warto przygotować ciasteczka kokosowe, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
kokos dzięki swoim właściwościom przyspiesz gojenie ran, co więcej jest bogaty w dobre tłuszcze,
rodzynki zawierają żelazo, cynk, witaminy z grupy B, C i E, ponadto dzięki swoim właściwościom poprawiają stan skóry, pracę serca i odporność organizmu.
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/01/ciasteczka-kokosowe.html