Wykonanie
Tak jak obiecałam, dziś publikuję przepis na coś
bananowego;)Z samego rana, na śniadanie upiekłam puszyste ciacho
bananowe na
mące z
ciecierzycy z
malinami i
czekoladą (rozmrażam swoje zapasy z ogródka;)). Wypiek przerósł moje oczekiwania. Naprawdę. Nie spodziewałam się po nim, aż takiej delikatności i doskonałego smaku.Już dłużej nie przeciągam, tylko podaje przepis.Składniki na jedną porcję:50 g
mąki z
ciecierzycy*
jajkoduży
banan, bardzo dojrzały
proszek do pieczeniapłaska łyżeczka
masłamaliny i posiekana
czekolada lub inne dodatki, według gustu*
Mąkę można kupić albo zrobić w domu-
ciecierzycę uprażyć na patelni, a następnie zmielić np. w młynku do
kawy.
Białko ubijamy na sztywną pianę.W drugiej misce łączymy za pomocą miksera
mąkę,
żółtko,
banana,
masło i proszek oraz
maliny i
czekoladę. Masę delikatnie mieszamy z
białkiem. Ciasto przekładamy do naczynia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 35 minut.Smacznego;)Dlaczego warto przygotować ciasto
bananowe, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
banany oprócz tego, że są po prostu pyszne i je ubóstwiam;) zawierają całą gamę witamin: A, C, E, K i wiele z grupy B oraz są doskonałym źródłem potasu, co więcej bardzo dobrze wpływają na naszą koncentrację i pamięć. Nic tylko jeść;),
ciecierzyca jako roślina strączkowa od razu kojarzy nam się ze źródłem
białka- i bardzo dobrze; ta roślinka obniża również poziom złego cholesterolu oraz ciśnienia
krwi.