Wykonanie
Uwielbiam smażyć naleśnik. Pomysł na wersję z
cieciorki pojawił się u mnie już jakiś czas temu. Robiłam je i
jadłam wielokrotnie, więc
mogę szczerze napisać, że są przepyszne i nie da się ich zepsuć. W dodatku zebrały same pozytywne opinie wymagających degustatorów.:)Swoje naleśniki podałam z
dżemem brzoskwiniowym oraz
orzechami włoskimi.Składniki na 10 sztuk:3/4 szklanki
mąki z
cieciorki1/4 szklanki
mąki ziemniaczanej2/3 szklanki
mleka1 szklanka
wody (najlepiej gazowanej)
jajko4 łyżki
olejułyżeczka
cukruszczypta
soliPrzygotowanie naleśników jest
banalne. Wystarczy dokładnie zmiksować wszystkie wyżej wymienione składniki i smażyć- przed pierwszym naleśnikiem warto lekko natłuścić patelnię, później jest to nie konieczne.Smacznego;)Dlaczego warto usmażyć naleśniki z
cieciorki, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku (dziś jednego;)) składników:
cieciorka jest doskonałym źródłem
białka pochodzenia roślinnego, ponadto zawiera fosfor, żelazo i magnez oraz witaminy B9 i B6; dzięki dużej zawartości cynku i witaminy B6 polepsza jakość skóry i włosów.