ßßß Cookit - przepis na Naleśniki z ciecierzycy

Naleśniki z ciecierzycy

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam smażyć naleśnik. Pomysł na wersję z cieciorki pojawił się u mnie już jakiś czas temu. Robiłam je i jadłam wielokrotnie, więc mogę szczerze napisać, że są przepyszne i nie da się ich zepsuć. W dodatku zebrały same pozytywne opinie wymagających degustatorów.:)
Swoje naleśniki podałam z dżemem brzoskwiniowym oraz orzechami włoskimi.
Składniki na 10 sztuk:
3/4 szklanki mąki z cieciorki
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2/3 szklanki mleka
1 szklanka wody (najlepiej gazowanej)
jajko
4 łyżki oleju
łyżeczka cukru
szczypta soli
Przygotowanie naleśników jest banalne. Wystarczy dokładnie zmiksować wszystkie wyżej wymienione składniki i smażyć- przed pierwszym naleśnikiem warto lekko natłuścić patelnię, później jest to nie konieczne.
Smacznego;)
Dlaczego warto usmażyć naleśniki z cieciorki, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku (dziś jednego;)) składników:
cieciorka jest doskonałym źródłem białka pochodzenia roślinnego, ponadto zawiera fosfor, żelazo i magnez oraz witaminy B9 i B6; dzięki dużej zawartości cynku i witaminy B6 polepsza jakość skóry i włosów.
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2014/11/nalesniki-z-ciecierzycy.html