Wykonanie
Ilości
jajek jakie u mnie schodzą są po prostu porażające :)
Mogę zjeść na śniadanie jajecznicę, na obiad sadzone, a na kolację faszerowane. Nie wiem, co na to mój cholesterol, ale ostatnio
mówi się, że osoby, które nie mają z nim problemów mogą jeść nawet dwa
jajka dziennie. I tej wersji wolę się trzymać, choć nigdy cholesterolu nie badałam.Tym razem do faszerowania jaj wykorzystałam prawdziwą, domową,
wędzoną szynkę. W stu procentach bez konserwantów, ulepszaczy, wypełniaczy i innych "aczy". A dobra
szynka z dobrymi
jajkami tworzy bardzo zacny duet :) Idealnie sprawdzą się na każdej imprezie, bo czy to faszerowane czy z
majonezem jajka mają w zwyczaju znikać pierwsze.Składniki:- 10
jajek- 2 grube plastry (ok. 0,5 cm) dobrej,
wędzonej szynki- 2 - 3 łyżki posiekanego
szczypiorku- ok. 1 - 1,5 łyżki
Majonezu Dekoracyjnego
Winiary-
sól- świeżo zmielony
czarny pieprzPrzygotowanie:1.
Jajka ugotuj na twardo. Przelej zimną
wodą i wystudź. Obierz ze skorupek, przekrój na połówki i delikatnie wyciągnij
żółtka.2.
Szynkę pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj z
żółtkami jaj,
szczypiorkiem i
Majonezem Dekoracyjnym
Winiary. Dopraw do smaku
solą i
pieprzem.3. Łyżeczką nakładaj masę do
białek, układaj na talerzu wysypanym posiekanym
szczypiorkiem lub wyłożonym liśćmi
sałaty. Całość oprósz dodatkowo świeżo zmielonym
czarnym pieprzem.Zapraszam Cię do odwiedzenia funpage'a na Facebook'u: