ßßß Cookit - przepis na Jajka faszerowane wędzoną szynką

Jajka faszerowane wędzoną szynką

nazwa

Wykonanie

Ilości jajek jakie u mnie schodzą są po prostu porażające :) Mogę zjeść na śniadanie jajecznicę, na obiad sadzone, a na kolację faszerowane. Nie wiem, co na to mój cholesterol, ale ostatnio mówi się, że osoby, które nie mają z nim problemów mogą jeść nawet dwa jajka dziennie. I tej wersji wolę się trzymać, choć nigdy cholesterolu nie badałam.
Tym razem do faszerowania jaj wykorzystałam prawdziwą, domową, wędzoną szynkę. W stu procentach bez konserwantów, ulepszaczy, wypełniaczy i innych "aczy". A dobra szynka z dobrymi jajkami tworzy bardzo zacny duet :) Idealnie sprawdzą się na każdej imprezie, bo czy to faszerowane czy z majonezem jajka mają w zwyczaju znikać pierwsze.
Składniki:
- 10 jajek
- 2 grube plastry (ok. 0,5 cm) dobrej, wędzonej szynki
- 2 - 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- ok. 1 - 1,5 łyżki Majonezu Dekoracyjnego Winiary
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
1. Jajka ugotuj na twardo. Przelej zimną wodą i wystudź. Obierz ze skorupek, przekrój na połówki i delikatnie wyciągnij żółtka.
2. Szynkę pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj z żółtkami jaj, szczypiorkiem i Majonezem Dekoracyjnym Winiary. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
3. Łyżeczką nakładaj masę do białek, układaj na talerzu wysypanym posiekanym szczypiorkiem lub wyłożonym liśćmi sałaty. Całość oprósz dodatkowo świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Zapraszam Cię do odwiedzenia funpage'a na Facebook'u:
Źródło:http://www.tysiacsmakow.eu/2015/04/jajka-faszerowane-wedzona-szynka.html