Wykonanie
Gdybyście zapytali mnie o ulubiony deser z dzieciństwa odpowiedziałabym natychmiast i bez zastanowienia:
galaretka z
bitą śmietaną i
owocami. Takimi jakie akurat były pod ręką - w lecie świeżymi, a w zimie z puszki. Połączenie słodkiej
śmietanki i lekko kwaśnych
owoców i
galaretki jest po prostu genialne.A warstwy po prostu muszą być ułożone w tej kolejności :) Kwaśne
owoce ze słodką
śmietanką i przebijanie się łyżeczką po tą
galaretkę... Od kiedy pamiętam w domu używało się
galaretek Winiary i tym razem też nie mogłam użyć innej, wybrałam
malinową, która sprawdziła się świetnie, bo jest słodka i lekko kwaskowa jednocześnie, więc przebijałam się łyżeczką z przyjemnością :)Tradycyjnie też zrobiłam sobie
galaretkę w garnku, a później ją pokroiłam, jeśli zrobisz ją z mniejszej ilości
wody (ok. 400 ml) i odczekasz aż porządnie się zetnie, otrzymasz idealne kostki. Ja przygotowałam zgodnie z opisem na opakowaniu, bo taką
galaretkę lubię najbardziej, a kształt nie miał dla mnie znaczenia. Zresztą można po prostu wlać ją do pucharków i w nich odstawić do stężenia. A bita śmietana? Nie musi być wyciskana przez żadne rękawy itp., wystarczy wrzucić po kopiastej łyżce do każdego pucharka - i tak przykryją ją
owoce. Dlatego ten deser jest pyszny i jednocześnie niezbyt pracochłonny :)Stopień trudności: łatwe.Liczba porcji: ok. 4 - 5Składniki:- 1 opakowanie
galaretki o smaku
malinowym Winiary (lub inny ulubiony smak)- 1 opakowanie
śmietanki 30 lub 36% (ok. 300 ml)- 1 - 2 łyżeczki
cukru pudru - do smaku- kilka łyżek
borówek lub innych ulubionych
owocówPrzygotowanie:1.
Galaretkę przygotuj zgodnie z opisem na opakowaniu lub w 400 ml
wody (zwłaszcza jeśli jest upał, lepiej użyć mniejszej ilości
wody). Odstaw do wystygnięcia, a chłodną albo wstaw do lodówki w płaskim naczyniu, albo rozlej do pucharków i chłodź już w nich.2. W przypadku pierwszej opcji stężałą
galaretkę pokrój w kratkę, aby powstały kostki i rozłóż je do pucharków.3.
Śmietanę ubij, pod koniec dodaj
cukier puder do smaku. Wyłóż na
galaretkę.4.
Borówki wypłucz, a jeśli używasz innych
owoców umyj je, pokrój w zależności od potrzeb. Wyłóż na wierzch.I gotowe :) Z dzieciństwa pamiętam, że lubiłam bawić się w układanie większej ilości warstw, w większych pucharkach, to naprawdę świetny deser i można wykombinować to, na co akurat ma się ochotę :) A w wersji dietetycznej
bitą śmietanę możesz zastąpić
jogurtem greckim z odrobiną
miodu :)