Wykonanie
Dawno, dawno temu... czyli gdzieś w zeszłym roku... nie lubiłam
bobu. Po prostu mi nie smakował, bo gorzki, bo fuj. Chyba się starzeję i smak mi się z
wiekiem zmienia, bo w tym roku nagle, ni stąd ni zowąd naszła mnie ochota na
bób i nie
mogę się opamiętać. Może ma to związek z moją ostatnią całkowitą zmianą sposobu odżywiania? Najwyraźniej brakuje mi teraz czegoś, co
bób w sobie ma :)Dziś dodałam go do sałatki, którą można bardzo łatwo i szybko przygotować. Będzie świetnym dodatkiem do obiadu lub samodzielnym drugim śniadaniem.Składniki (ok. 2 - 3 porcje):- 1/2 opakowania
miksu sałat- 1 średniej wielkości
pomidor lub kilka
pomidorków koktajlowych- 1/2 pęczka
szczypiorku- 1 szklanka ugotowanego w osolonej wodzie i
bobu (obranego ze skórek)*- 2 nieduże
ogórki małosolne- opcjonalnie: kilka gałązek
koperku- 2 łyżki
Majonezu Delikatnego
Winiary-
kolorowy pieprz* wiem, że niektórzy nie obierają, jeśli lubisz, może być i ze skórką :)Przygotowanie:1. Do miski wyłóż
miks sałat.2.
Pomidora pokrój na nieduże kawałki,
ogórki w cienkie plasterki,
szczypiorek i
koperek posiekaj.3. Wszystkie "zielone" składniki wymieszaj w misce.4. W osobnym naczyniu wymieszaj
majonez z porządną szczyptą
kolorowego pieprzu. Wyłóż na wierzch sałatki. Wymieszaj dopiero na
stole, przed nakładaniem na talerze!Uwagi:- Jak każdą
sałatkę, możesz przygotować ją sobie w plastikowym pojemniku i zabrać ze sobą np. do pracy. Pamiętaj jednak, żeby wymieszać
majonez dopiero chwilę przed jedzeniem, dzięki temu warzywa będą świeże i chrupiące, a
sałata nie "oklapnie" ;)
