Wykonanie
Już dawno miałam ochotę na taką wiosenną
sałatkę.
Roszponka nadaje się do nich idealnie - świetnie smakuje, wystarczy ją umyć i wrzucić do miski czy
śniadaniowego pudełka. Do tego
przepiórcze jaja, które podobno są zdrowsze od kurzych, a przede wszystkim w sałatkach wyglądają uroczo :) Całości smaku dodała nowość firmy
Winiary - Sos Wiosenny z
koperkiem, który sprawdził się tutaj świetnie.
Sałatkę przygotowałam na talerzach - rozłożyłam wszystkie składniki, a na środku ułożyłam po łyżce sosu, w ten sposób wygląda świeżo i kolorowo, a w zależności od własnego "widzi mi się" każdy może sobie całość wymieszać lub maczać poszczególne składniki w sosie.Warto posypać
sałatkę rzeżuchą, która dodaje pikanterii, jest zdrowa i ja posypuję nią ostatnio wszystko :) Nie ma nic prostszego do wyhodowania w domu od
rzeżuchy :)A już jutro na blogu pojawi się przepis na pastę
śniadaniową z
tuńczyka, do której możesz wykorzystać pozostałe po
sałatce pół puszki :)Składniki (2 porcje):- porządna garść
roszponki- 1/2 puszki
tuńczyka w kawałkach w zalewie- 1/2 małej
cebulki- kawałek świeżego
ogórka- 4
pomidorki koktajlowe- 4
przepiórcze jaja- 2 łyżki Sosu Wiosennego z
koperkiem Winiary-
rzeżucha do posypaniaPrzygotowanie:1.
Roszponkę myjemy i porządnie osuszamy na sitku.
Jajka przepiórcze gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skórki.2.
Pomidorki kroimy na ćwiartki,
jaja na połówki,
ogórka w plasterki lub półplasterki,
cebulkę w drobne piórka.3. Na dwóch talerzach układamy po kolei:
roszponkę,
tuńczyka,
cebulę,
ogórka,
pomidorki,
jajka. Na obu talerzach robimy na środku "dziurę" i układamy w niej po łyżce Sosu Wiosennego.4. Posypujemy całość
rzeżuchą. I gotowe :)
Sałatkę można też przygotować w niedużym pudełku i zabrać ze sobą do pracy na drugie śniadanie :)
