Wykonanie
Obiecałam Wam przepis na deser, który przygotowywałam podczas konkursu BlogerChef i oto jest :) Tak wyglądał mój deser, który zgłosiłam do eliminacji do II półfinału. Żałuję bardzo, że nie zrobiłam zdjęcia podczas konkursu, ponieważ w kieliszku do martini prezentował się on świetnie! Poniżej kilka zdjęć, na których pojawił się deser ;)Nieskromnie muszę przyznać, że to jeden z najlepszych deserów jaki sobie wymyśliłam, a jego przygotowanie jest dziecinnie proste i moja siostrzenica Zosia przygotowała go sama bez najmniejszych problemów! Dlatego naprawdę Wam go polecam - znajomi, którzy wpadną z wizytą będą zachwyceni. Deser można jeść jeszcze lekko ciepły, ale można go też przechowywać w lodówce i podawać na zimno.Przygotowując krem pamiętajcie, że
gruszki będą dosyć słodkie, warto więc zrobić delikatny krem, żeby smaki się uzupełniały, a deser nie był słodkim ulepkiem :)
Gruszki zamiast z
cukrem można przesmażyć też z
miodem.Składniki (4 porcje):- 3 duże twarde
gruszki- 6 łyżek
cukru- sok wyciśnięty z dwóch plasterków
cytryny- 1 łyżeczka
cukru wanilinowego Winiary- 250 g
serka mascarpone- 100 ml
śmietanki 30% lub 36%- 50 g
migdałów + kilka do dekoracji-
cukier puder do smaku- 1 łyżka
likieru amarettoPrzygotowanie:1. Najpierw przygotuj karmelowe dekoracje - 3 łyżki
cukru rozpuść na suchej patelni, mieszaj przez krótką chwilę aż
zrobi się karmel. Nabieraj go na łyżkę i szybkimi ruchami rozprowadź na papierze do pieczenia tworząc kratkę na całej jego powierzchni. Kiedy zastygnie połam go na mniejsze kawałki.2.
Gruszki pokrój w kostkę (ok. 1 cm). Na patelnię wsyp ponownie 3 łyżki
cukru, a gdy się rozpuści poczekaj jeszcze chwilkę i dodaj
gruszki,
cukier wanilinowy oraz
sok z cytryny. Smaż całość przez kilka minut, uważaj, żeby nie zrobić
marmolady.
Gruszki mają być lekko miękkie i słodkie, ale w kawałkach. Rozdziel je do szklanek lub kieliszków.3.
Migdały zmiel prawie na proszek w blenderze - im drobniej je zmielisz, tym krem będzie lepszy. Kilka
migdałów zostaw do dekoracji.4.
Śmietankę ubij. Wymieszaj ze sobą dokładnie:
mascarpone, zmielone
migdały,
likier amaretto oraz
cukier puder - tego ostatniego dodaj tyle ile lubisz, mając jednak na uwadze, że
gruszki są słodkie. Na koniec delikatnie wymieszaj krem z ubitą
śmietanką, przełóż do rękawa cukierniczego (z grubą końcówką) i odstaw do lodówki. Jeśli nie masz rękawa możesz po prostu nałożyć krem łyżką :)5. Gdy
gruszki całkiem wystygną wyciśnij na nie schłodzony krem. Pozostawione do dekoracji
migdały pokrój w paski i ułóż na deserze. Udekoruj karmelową kratką. Podawaj od razu lub przechowuj w lodówce.



