Wykonanie
Wiecie co? Jeszcze dwa lata temu żyłam w przekonaniu, że
kalafior musi być ugotowany, żeby w ogóle nadawał się do czegokolwiek:) Masakra!Poniżej przepis na pyszną
sałatkę, którą można przyrządzić dosłownie w parę minut, więc jeżeli goście zadzwonili, że zaraz będą to jest idealnym rozwiązaniem. Świetnie pasuje do grilla, ale też do "zwykłego"
schabowego.3 - 4 porcje.Składniki:- nieduży
kalafior- duży
pomidor (lub kilka
pomidorków koktajlowych)- łyżka
majonezu- pół szklanki
śmietany 18%- ząbek
czosnku (czasami
daję dwa, ale to pomysł dla tych, którzy bardzo lubią
czosnek)- szczypta
soli-
szczypiorek (niekoniecznie)Przygotowanie:1. Dokładnie umytego
kalafiora dzielimy na niewielkie różyczki.2.
Pomidora kroimy w kostkę (a jeśli nie masz czasu to w "byle co";) ) -
pomidorki koktajlowe na pół.3. Mieszamy dokładnie
śmietanę z
majonezem, wyciśniętym przez praskę
czosnkiem i
solą. Dodajemy do sałatki.4. I gotowe! Ponieważ dobrze komponuje się z "zielonym" posypujemy pokrojonym
szczypiorkiem.Smacznego!