Wykonanie

Przepis świetny nie tylko na obchody Halloween. ;)Ciekawe połączenie smaków i efekt murowany.1 nieduży
kalafior800g
mielonego mięsa z
łopatki100g cienkich plastrów
boczku4 ząbki
czosnkupół słoiczka
koncentratu pomidorowego1 łyżeczki
słodkiej papryki w proszku0,5 łyżki
pieprzu cayenne1 łyżka
czarnego pieprzu1,5 łyżki
soli2 łyżki przegotowanej
wodyKalafior płuczemy w zimnej wodzie i pozbawiamy go liści.Zanurzamy go całego w osolonej wodzie i gotujemy przez około 15 minut, nie powinien jednak ugotować się całkowicie.Po upłynięciu kwadransa wyjmujemy
kalafior z garnka i pozostawiamy do ostudzenia.
Mięso mielone wykładamy do miski.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, wrzucamy do
mięsa.Dodajemy do niego także
sól oraz
pieprz,
papryki w proszku i dwie łyżki przegotowanej
wody.Wszystko razem dobrze wyrabiamy.Pół słoiczka koncentratu lekko rozrzedzamy
wodą i za pomocą pędzelka nakładamy na przestudzony
kalafior.Następnie delikatnie nakładamy na niego przyprawione
mięso mielone.Dobrze dociskamy je do
kalafiora, by równomiernie przylegało.Na koniec na wierzch układamy plastry
boczku tak, by przypominały fałdy mózgu. ;)Gotowy mózg przekładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy w 180 stopniach przez około godzinę.Smacznego. :)

