Wykonanie

Czas na wyjątkowe śniadanie w kolorze
pomarańczy.Dawno nie robiłam żadnych dań tego typu i muszę przyznać, że tak za nimi tęskniłam, że... zjadłam podwójną porcję. ;_;Omlet pełnoziarnisty, mus z
owocem kaki i
sok pomarańczowy... raj na dzień dobry!(1 porcja)2
jajka2 łyżki pełnoziarnistej
mąkiszczypta
soliklarowane
masło do smażeniamus:1 małe
kaki1/4 szklanki
soku pomarańczowego 100%2 łyżki płynnego
miodubiały pieprz (czubek łyżeczki)szczypta mielonego
kardamonu1. Mus
Kaki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.Wkładamy je do blendera, zalewamy
miodem oraz
sokiem pomarańczowym, dodajemy
biały pieprz oraz
kardamon i miksujemy całość na gładką masę.2. CiastoOddzielamy
żółtka od
białek.
Żółtka roztrzepujemy ze szczyptą
soli,
białka zaś ubijamy na sztywną pianę, po czym łączymy z
żółtkami.Dodajemy pełnoziarnistą
mąkę i dobrze mieszamy.Patelnię smarujemy klarowanym
masłem, jednak omlet nie może w nim pływać, patelnia powinna być jedynie natłuszczona.Ciasto wlewamy na rozgrzaną patelnię z
masłem, po czym zmniejszamy ogień niemal do minimum i smażymy omlet z jednej strony około 3 minut.Po tym czasie delikatnie przekładamy placek na drugą stronę i smażymy już nieco krócej.Przekładamy go na talerz.3. FinałGotowy omlet smarujemy musem, po czym zamykamy go i rozkoszujemy się smakiem połączonym z
sokiem pomarańczowym tymbark. :)Wersja dla łasuchów może zawierać również porcję
bitej śmietany... ;)