ßßß
Czas na wyjątkowe śniadanie w kolorze pomarańczy.Dawno nie robiłam żadnych dań tego typu i muszę przyznać, że tak za nimi tęskniłam, że... zjadłam podwójną porcję. ;_;Omlet pełnoziarnisty, mus z owocem kaki i sok pomarańczowy... raj na dzień dobry!(1 porcja)2 jajka2 łyżki pełnoziarnistej mąkiszczypta soliklarowane masło do smażeniamus:1 małe kaki1/4 szklanki soku pomarańczowego 100%2 łyżki płynnego miodubiały pieprz (czubek łyżeczki)szczypta mielonego kardamonu1. MusKaki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.Wkładamy je do blendera, zalewamy miodem oraz sokiem pomarańczowym, dodajemy biały pieprz oraz kardamon i miksujemy całość na gładką masę.2. CiastoOddzielamy żółtka od białek.Żółtka roztrzepujemy ze szczyptą soli, białka zaś ubijamy na sztywną pianę, po czym łączymy z żółtkami.Dodajemy pełnoziarnistą mąkę i dobrze mieszamy.Patelnię smarujemy klarowanym masłem, jednak omlet nie może w nim pływać, patelnia powinna być jedynie natłuszczona.Ciasto wlewamy na rozgrzaną patelnię z masłem, po czym zmniejszamy ogień niemal do minimum i smażymy omlet z jednej strony około 3 minut.Po tym czasie delikatnie przekładamy placek na drugą stronę i smażymy już nieco krócej.Przekładamy go na talerz.3. FinałGotowy omlet smarujemy musem, po czym zamykamy go i rozkoszujemy się smakiem połączonym z sokiem pomarańczowym tymbark. :)Wersja dla łasuchów może zawierać również porcję bitej śmietany... ;)