Wykonanie
            Młoda kapusta świetnie się nadaje na surówki itp, jednak dzisiaj podam przepis na kiszoną 
młodą kapustę. Do kiszenia używamy główek tych bardziej zwartych, nadających się do szatkowania.
Kapustę solimy, nakładamy do dużego słoja i już wprawdzie na drugi dzień jest smaczna, ale warto poczekać 2-3 dni na końcowy efekt.

SKŁADNIKI :1 duża główka 
kapusty około 2 kg3 
marchewki1 łyżka 
soli, opcjonalnie ( 
kapusta ma być posolona ale nie przesolona )duża garść posiekanego 
koperku2 ząbki 
czosnkuPRZYGOTOWANIE :Umytą i poszatkowaną 
kapustę, przekładamy do miski, dodajemy startą na tarce 
marchew, zmiażdżony 
czosnek i 
koperek, solimy i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy 
kapustę na godzinę.
Kapustę ponownie dobrze mieszamy i ciasno nakładamy do dużego słoja, dociskamy aż zakryje się własnym 
sokiem. Zakręcamy 
słój, lekko aby gazy mogły uciec i odkładamy w ciepłe, ciemne miejsce.
Kapusta kiśnie około 3-4 dni, każdego dnia wbijamy w nią drewnianą łyżkę i odgazowujemy, następnie znowu ubijamy. 
Kiśnięcie zależy od tego jak jest ciepło i jaką kwasowość chcemy 
mieć. Trzeba próbować.
Kapustę już ukiszoną przekładamy do mniejszych słoików i przechowujemy w lodówce żeby spowolnić proces kiszenia, aż ja spożyjemy.Dobrze jest ja kisić w garnku kamiennym, jednak takiego nie mam ale świetnie nadaje się do tego duży 
słój.
Kapusta jest bardzo smaczna zjadana nawet sama, jednak polecam przygotować z niej surówkę, smacznego.


