Wykonanie
Ciasto drożdżowe jest proste do zrobienia,puszyste i smaczne.Świetnie nadają się do niego
jagody jak i inne
owoce,polecam
jabłka.Z podanej porcjo wychodzi duża blaszka od piekarnika ciasta(jest ono wtedy dużo cieńsze),jednak ja użyłam troszkę mniejszej formy więc ciasto jest wysokie,po przekrojeniu przypomina kromki ale takie właśnie lubimy później posmarowane
masłem :)
SKŁADNIKI : na blachę4 szklanki
mąki pszennej4 łyżki
cukru4 łyżki
oleju1
cukier waniliowy1
jajko1/4 kostki
drożdży 100 g1 i 1/2 szklanki ciepłego
mleka30 dkg
jagódKRUSZONKA :3 łyżki
mąki3 łyżki
cukru1 łyżka zimnego
masłaDrożdże rozcieramy w miseczce z łyżką
cukru,
mleko lekko podgrzewamy i wlewamy 1/2 szklanki do
drożdży,dokładnie mieszamy.Do wysokiej miski wsypujemy
mąkę,
cukry,dodajemy rozbite
jajko,
olej,wlewamy
drożdże i resztę
mleka(pozostałą szklankę).Dokładnie wyrabiamy ciasto drewnianą łyżką lub ręką(gdyby było zbyt gęste dolewamy trochę
mleka).Wyrabiamy około 5-10 minut,ciasto
zrobi się elastyczne i jednolite.Przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy na około pół godziny by wyrosło.W tym czasie robimy kruszonkę.
Masło przekładamy do miseczki,wsypujemy
cukier i
mąkę,rozgniatamy ręką lub łyżką aż połączą się składniki.Wyrośnięte
ciasto drożdżowe rozkładamy równomiernie w natłuszczonej formie,wysypujemy na wierzch umyte
jagody(lekko je dociskając do ciasta) i rozkładamy na kruszonkę.Pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia na około 15 minut.Pieczemy w nagrzanym piekarniku 30-40 minut w 170-160 *C.Gdyby zaczęło nam się przypiekać zmniejszamy temperaturę i pieczemy o 10 minut dłużej.
Ciasto drożdżowe zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.Smacznego .