Wykonanie
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto z
bitą śmietaną,
bananami i karmelem.Jest jednym z ciast które bardzo szybko znika z talerzy,a domownicy wręcz je uwielbiają.
SKŁADNIKI:1-2 opakowania długich
biszkoptów1 kg
bananów(obranych i pokrojonych w plastry)2
kubki śmietany 30%2
śmietan-fix1
cukier waniliowy2 łyżki
cukru1
mleko w puszce słodzone
sok z cytryny1 szklanka ciepłego
mleka do namaczania
biszkoptówPRZYGOTOWANIE:Bardzo zimną
śmietanę wlać do wysokiego naczynia,ubijamy mikserem z
cukrem i
cukrem waniliowym na sztywno,na koniec śmietanfiksy i jeszcze chwilę ubijamy.Przechowujemy w lodówce do momentu aż będziemy układali warstwy ciasta.
Mleko w puszce słodzone gotujemy około 2 godz(do uzyskania karmelu)następnie studzimy zamknięte puszki w zimnej wodzie(można je przygotować dużo wcześniej ).Plastry
bananów skrapiamy
sokiem z cytryny,lekko mieszamy (
owoce nie ściemnieją).
Mleko przelewamy do talerza,lekko maczamy w nim
biszkopty.W tortownicy( wyłożonej folią spożywczą),szklanej misce lub formie do pieczenia układamy pierwszą warstwę
biszkoptów,na to kładziemy warstwę
bananów,polewamy częścią karmelu i częścią
bitej śmietany.Czynność powtarzamy aż do wyczerpania składników(wychodzą trzy warstwy w tortownicy a na blaszce dwie).Wierzch ciasta ozdabiamy pozostałym karmelem.Ciasto a przechowujemy w lodówce minimum 12 godzin.Najlepiej jest je przygotowywać wieczorem i zostawić na noc,
biszkopty muszą
mieć czas aby zmięknąć (jest to ważne aby ciasto nie rozpadło się podczas krojenia).Ostrożnie kroimy nożem ogrzanym w cieplej wodzie i przekładamy na talerzyki(pomagając sobie łyżką)Smacznego :)