Wykonanie
Sos grzybowySkładniki :30 dag
mięsa wieprzowego3 średniej wielkości
cebulepół miseczki
grzybów (
prawdziwki)3 łyżki
mąki1 , 5 szklanki wrzątku2 łyżki
śmietany (proponuje
śmietanę do zup)
sól i
pieprzVegetaolej(
smalec)Przygotowanie:Na początku kroimy
mięso w kostkę i dusimy w garnku pod przykryciem 30 min. W czasie gdy
mięso się dusi przygotowujemy
grzyby obieramy, kroimy. Pokrojone
grzyby wsypujemy do garnka z wrzącą
wodą i gotujemy przez 5 min. Następnie odcedzamy
grzyby. Kolejno kroimy
cebulę w gruba kostkę. Po 30 minutach duszenia
grzyby i
cebulę wsypujemy do garnka z
mięsem. Całość solimy,
pieprzymy, dodajemy
vegety i dusimy pod przykryciem do momentu gdy
mięso będzie wystarczająco miękkie. Ja duszę od 1-1,5 godziny w zależności od jakości
mięsa. Po tym czasie zagęszczam sos dodając równocześnie
wodę i
mąkę(
mąkę przesiać przez sitko). Mieszamy do zagotowania. Ściągamy z palnika i dodajemy 2-3 łyżki
śmietany, mieszam i wkładam z powrotem na palnik. Należy spróbować całość i doprawić do smaku.Sos zjadamy z ziemniaczkami lub z plackami ziemniaczanym przepis można znaleźć pod
linkiemhttp://sprawdzoneprzepisykulinarnee.blogspot.com/p/placki-ziemniaczane-kazdy-powinien-je.htmlSos zjadamy z ziemniaczkami lub z plackami ziemniaczanym przepis można znaleźć pod
linkiemhttp://sprawdzoneprzepisykulinarnee.blogspot.com/p/placki-ziemniaczane-kazdy-powinien-je.html