Wykonanie
Pyszna wersja zdrowej i świeżej sałatki, albo surówki? Nigdy tego nie rozróżniam, a Wy? :) Można podać z dressingiem lub
sosem czosnkowym. Mój dressing powstał na bazie
oleju słonecznikowego tloczonego na zimno.
Olej ten jest bogaty w kwasy wielonienasycone oraz witaminę E, które pomagają nam wypędzić zły cholesterol oraz podnieść naszą odporność. Zapraszam!


SKŁADNIKI:- gotowy mix
sałat (połowa paczki)- 2
gruszki- 50 g
sera rokpol (lub inny z niebieską pleśnią)- 2 łyżki
oleju słonecznikowego- łyżeczka
soku z cytryny-
sól i
pieprzPRZYGOTOWANIE:Przygotowujemy dressing:
olej i
sok z cytryny mieszamy z odrobiną
soli i
pieprzu. Do miski wsypujemy
sałatę.
Gruszki obieramy i kroimy na mniejsze części,
ser w kosteczkę. Wykładamy je na
sałatę i polewamy dressingiem. Można dodać prażony, łuskany
słonecznik. Smacznego!

Olej ma bardzo łagodny smak i zapach łuskanego
słonecznika. Świetnie nadaje się do sałatek, zup i dań
mięsnych. Nie należy podgrzewać go do temp. 100*C. Nam najbardziej smakuje na zimno.
Olej mogłam przetestować dzięki uprzejmości firmy Zielony Nurt .