Wykonanie
Kolejna propozycja jak dodać smaku zwykłemu serkowi typu
feta. Uwielbiam ją do grilla, sałatek, koreczków, czy jako zwykły dodatek na stół. Można do niej dodać co tylko się chce. A po zużyciu zostaje nam świetna, aromatyzowana
oliwa. Zapraszam!


SKŁADNIKI:- ok. 135g
sera typu
feta (dobrej jakości)- 3 ząbki
czosnku- 1cm kawałek
imbiru-
przyprawy:
chilli,
papryka słodka,
zioła prowansalskie,
ziele angielskie,
liść laurowy-
oliwa z oliwek- wyparzony słoiczek ok. 400 gramowyPRZYGOTOWANIE:Do słoika nalewamy ok 2cm
oliwy. Przeciskamy 1 ząbek
czosnku, trzemy na papkę
imbir, dodajemy mały
liść laurowy i 2 kuleczki ziela. Dodajemy po szczypcie każdej z przypraw. Słoik zamykamy i twszystko dobrze, ale delikatnie mieszamy.
Fetę kroimy w kostkę (wg. możliwości 1x1cm) i dodajemy do słoika, a następnie zalewamy całość
oliwą, pozostawiając ok. 1cm od wierzchu. Dodajemy 2 ząbki
czosnku na wierzch. Szczelnie zakręcamy i lekko przelewamy by
przyprawy się wymieszały. Pozostawiamy na przynajmniej tydzień. Smacznego!
