ßßß
Składniki:6 ziemniaków2 cebuleolej do smażeniaZacierki: szklanka mąki pszennej, ⅓ szklanki gorącej wody, 1 łyżka olejuprzyprawy: sól, pieprzZacierki przygotowałem tak jak ciasto na pierogi. Konsystencja ciasta też powinna być podobna. Zalałem mąkę gorącą wodą, a jak trochę wystygła dodałem olej i wymieszałem na gładką masę. Zrobiliśmy z tego małe zacierki – odrywamy mały kawałek ciasta i lepimy kuleczkę, a właściwie raczej małe jajeczko (moja babcia robiła to jednym ruchem). Zacierki trzeba trochę posypać mąką, żeby się nie sklejały.
Obrane i pokrojone ziemniaki zalałem zimną wodą, dodałem łyżeczkę soli i zagotowałem. Cebulę pokroiłem w kostkę i podsmażyłem z solą i pieprzem. Dodałem ją do gotującej się zupy. Gdy ziemniaki były już miękkie dodałem zacierkę, gotowałem jeszcze około 5 minut i doprawiłem do smaku. Tak jak się spodziewałem - szkodniki były zachwycone :)