ßßß Cookit - przepis na Zupa dziadowa, czyli kartoflanka z zacierkami

Zupa dziadowa, czyli kartoflanka z zacierkami

nazwa

Wykonanie

Taka „zupa nic”, którą kiedyś robiła moja babcia. Aż trudno uwierzyć, że zupa która w składzie ma tylko ziemniaki, mąkę, cebulę i olej może być tak pyszna. W dzieciństwie była to moja ulubiona zupa. Zawsze pomagałem babci robić zacierki – jest to niezła zabawa dla małego szkraba. Teraz też zagoniłem do roboty moje małe szkodniki. Wyszły z tego niezłe kulfony, no i musiałem posprzątać całą kuchnię :)
Składniki:
6 ziemniaków
2 cebule
olej do smażenia
Zacierki: szklanka mąki pszennej, ⅓ szklanki gorącej wody, 1 łyżka oleju
przyprawy: sól, pieprz
Zacierki przygotowałem tak jak ciasto na pierogi. Konsystencja ciasta też powinna być podobna. Zalałem mąkę gorącą wodą, a jak trochę wystygła dodałem olej i wymieszałem na gładką masę. Zrobiliśmy z tego małe zacierki – odrywamy mały kawałek ciasta i lepimy kuleczkę, a właściwie raczej małe jajeczko (moja babcia robiła to jednym ruchem). Zacierki trzeba trochę posypać mąką, żeby się nie sklejały.
Obrane i pokrojone ziemniaki zalałem zimną wodą, dodałem łyżeczkę soli i zagotowałem. Cebulę pokroiłem w kostkę i podsmażyłem z solą i pieprzem. Dodałem ją do gotującej się zupy. Gdy ziemniaki były już miękkie dodałem zacierkę, gotowałem jeszcze około 5 minut i doprawiłem do smaku. Tak jak się spodziewałem - szkodniki były zachwycone :)
Źródło:http://gotujzmisiem.blogspot.com/2013/07/zupa-dziadowa-czyli-kartoflanka-z.html