Wykonanie
Przeglądałem ostatnio blogi kulinarne i natknąłem się na przepis na „szare kluchy”. Przypomniałem sobie pyzy „gumki”, które robiła moja Babcia – w zasadzie też szare, tylko ładniejsze od tych wielkopolskich:) Gdy Babcia robiła kartacze, u mnie w domu zwane po prostu pyzami z
mięsem, zawsze zostawało jej trochę ciasta (
mięso było na kartki). Robiła wtedy z tego ciasta małe pyzy z dziurką, które jedliśmy polane podsmażoną
cebulką ze skwarkami.Ponieważ w przepisie na „szare kluchy” przeczytałem, że
ziemniaki można odcedzić przez sitko, zamiast wyciskać przez ścierkę, postanowiłem wypróbować ten sposób. Eksperyment uważam za średnio udany – odcedzone
ziemniaki były zbyt mokre i musiałem dodać do nich trochę
mąki. Pyzy niestety nie wyglądały tak dobrze jak te, które robiła Babcia, ale smakowały całkiem nieźle. Następnym razem odcisnę jednak porządnie
ziemniaki przez ścierkę. Mam nawet gdzieś taką zszytą w rożek – specjalnie do odciskania
ziemniaków:)

Składniki:ugotowane
ziemniaki: 0,5 kgsurowe
ziemniaki: 1 kg
mąka pszenna – 5 łyżek
cebula – 2 szt.
olej do smażenia
przyprawy:
sól,
pieprzUgotowane
ziemniaki przecisnąć przez praskę, surowe zetrzeć i odcisnąć z nich
wodę. Proporcja powinna być mniej więcej 1:1. Do
ziemniaków dodajemy
przyprawy i dokładnie mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie (za słabo odcisnęliśmy
ziemniaki) trzeba dodać kilka łyżek
mąki. Formujemy małe pyzy, każdą spłaszczamy robiąc w niej wgłębienie. Wrzucamy do wrzącej osolonej
wody z odrobiną
oleju i gotujemy około 10 minut od wypłynięcia. Podajemy z podsmażoną
cebulką.
