ßßß Cookit - przepis na Pyzy "gumki"

Pyzy "gumki"

nazwa

Wykonanie

Przeglądałem ostatnio blogi kulinarne i natknąłem się na przepis na „szare kluchy”. Przypomniałem sobie pyzy „gumki”, które robiła moja Babcia – w zasadzie też szare, tylko ładniejsze od tych wielkopolskich:) Gdy Babcia robiła kartacze, u mnie w domu zwane po prostu pyzami z mięsem, zawsze zostawało jej trochę ciasta (mięso było na kartki). Robiła wtedy z tego ciasta małe pyzy z dziurką, które jedliśmy polane podsmażoną cebulką ze skwarkami.
Ponieważ w przepisie na „szare kluchy” przeczytałem, że ziemniaki można odcedzić przez sitko, zamiast wyciskać przez ścierkę, postanowiłem wypróbować ten sposób. Eksperyment uważam za średnio udany – odcedzone ziemniaki były zbyt mokre i musiałem dodać do nich trochę mąki. Pyzy niestety nie wyglądały tak dobrze jak te, które robiła Babcia, ale smakowały całkiem nieźle. Następnym razem odcisnę jednak porządnie ziemniaki przez ścierkę. Mam nawet gdzieś taką zszytą w rożek – specjalnie do odciskania ziemniaków:)
Składniki:
ugotowane ziemniaki: 0,5 kg
surowe ziemniaki: 1 kg
mąka pszenna – 5 łyżek
cebula – 2 szt.
olej do smażenia
przyprawy: sól, pieprz
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, surowe zetrzeć i odcisnąć z nich wodę. Proporcja powinna być mniej więcej 1:1. Do ziemniaków dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie (za słabo odcisnęliśmy ziemniaki) trzeba dodać kilka łyżek mąki. Formujemy małe pyzy, każdą spłaszczamy robiąc w niej wgłębienie. Wrzucamy do wrzącej osolonej wody z odrobiną oleju i gotujemy około 10 minut od wypłynięcia. Podajemy z podsmażoną cebulką.
Źródło:http://gotujzmisiem.blogspot.com/2012/12/pyzy-gumki.html